Пазарът на имоти в Бургас расте, засилва се интересът към Лозенец и Созопол

07:51, 15 май 16 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако има град в България, който да прави наистина добро впечатление, това е Бургас. Той е сред най-добре развиващите се от икономическа и инфраструктурна гледна точка. Статистиката за 2015 г. показва, че е сред градовете с най-голямо нарастване на населението и на стандарта на живот, пише capital.bg.

Тези процеси логично се отразяват и върху пазара на жилища, който по данни на Имотния регистър е нараснал осезаемо през 2015 г. Покачват се и цените, въпреки че според Националното сдружение "Недвижими имоти" хората, търсещи жилища, намаляват. Увеличават се обаче активните купувачи, т.е. тези, които в крайна сметка сключват сделка.

И подобно на столицата, прогнозите за имотния пазар в Бургас са той да расте. И въпреки отлива на руснаците раздвижване се очаква и при ваканционните имоти. Експертите са на мнение, че този пазар вече не разчита само на една-единствена група купувачи. В периода преди кризата това бяха британците, а след това – руснаците.

Данните от Имотния регистър показват, че за цялата 2015 г. сделките в града са близо 6700, което е със 7.5% повече спрямо 2014 г. Отпуснати са над 1700 ипотеки, или с 36% повече спрямо предходната година. "Търсенето на имоти в Бургас се е повишило с около 15-20% през първото тримесечие от тази година. Със същия процент са се увеличили средно и цените на жилищата", обяснява председателят на сдружение "Недвижими имоти" - Бургас, Рени Минчева.

Според нея българските купувачи са натрупали достатъчно спестявания през годините на кризата, а заедно със сравнително ниските лихви по кредитите вече могат да си позволят ново жилище. "Българите имат сериозен ресурс на депозити и предпочитат да ги инвестират в имот, който ще носи добра годишна доходност, ако се отдаде под наем. По този начин парите се запазват в имота и има доходност на средствата върху сумата", обясни Минчева.

През миналата година най-търсени в града са били едностайните и двустайните апартаменти. На първо място купувачите се интересуват от локацията на имота. Клиентите търсят имоти най-вече в централната градска част. Ако бюджетът на купувачите е по-нисък, те предпочитат да се насочат към квартали като "Изгрев", "Славейков", "Зорница".

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properties очакванията са летният сезон да е силен за пазара заради доброто предлагане, качественото ново строителство, наследено от бума на покупките от руснаци, и имоти на вторичния пазар на атрактивни цени.

"Руските купувачи все още не са се завърнали на Черноморието, но активността им се компенсира донякъде от българи и чужденци от други националности", обяснява Стойкова. На фона на почти нулевия интерес към Слънчев бряг в началото на 2015 г. през тази зима агенцията отчита активност на българи, както и на чужденци от разнообразни националности - испанци, италианци, сърби, украинци, британци. Руснаците, които проявяват интерес, се насочват предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето, посочват от компанията.

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на тази година, е 520 евро/кв.м – спад от нивата около 600 евро/кв.м, на които се бяха задържали цените през 2015 г. Общата покупна цена на апартаментите в курорта през изминалите месеци е около 27 700 евро, като се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 хил. евро.

Отчита се засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама