По програма Ромакт ще работят в община Мъглиж

10:04, 15 май 16 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса  с представители на  ръководството на община мъглиж и Местна активна група (МАГ), конструирана по програма Ромакт се проведе в Мъглиж. Във форума участваха двамата зам.-кметове на община Мъглиж, д-р Душо Гавазов и Рени Малева,  Цонко Цонев, експерт на Ромакт, Ивелин Христов, представител на Ромакт, както и Юксел Яшаров, ръководител на Програмата за община Мъглиж.

Програмата Ромакт е съвместна инициатива на Съвета на Европа, Европейската комисия и Европейския алианс на градовете и регионите. Тя е едногодишна и ще се изпълнява в Унгария, България, Румъния, Италия и Словакия. Целта е израждане на капацитет на местните и регионални власти за развиване и изпълнение на политики за ромско включване. Бюджетът на  програмата е 700 000 евро.

Част от предложенията на МАГ Мъглиж е включването на Общински план за развитие на община Мъглиж за периода 2014-2020, който да е в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите, изграждане на социални жилища на лица в неравностойно положение и уязвими групи, създаване на Здравно- образoвателен медицински център за провеждане на профилактични прегледи, имунизации и изследвания.

Д-р ДушоГавазов запозна присъстващите с решението на общинското ръководство и интеграционните планове на ромите да се правят в рамките на една календарна година. „Това дава  възможност за формулиране на краткосрочни цели и приоритети и създава предпоставка,  за по-добър  мониторинг за свършеното през периода”, обясни той. Като основен приоритет на общинското ръководство Гвазов посочи: изграждане на социални жилища, изграждане на улично осветление в село Зимница (с компактно ромско население ), както и в ромските махали на селата Дъбово, Ветрен, Тулово. Ще се работи и за подобряване на уличната инфраструктура в ромските квартали на град Мъглиж, селоТулово, село Ягода и село Юлиево. Има диея и за създаване на социални предприятия с цел по трайно включване на ромите на активния трудов пазар.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама