Борис Джонсън: ЕС ще се провали като Хитлер и Наполеон

11:04, 15 май 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали. Това заяви бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, оглавяващ кампанията за излизане на Великобритания от ЕС."Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично", каза Джонсънв интервю за в. "Дейли телеграф"

Този гибелен път, според него, е стремежът да се създаде европейска супердържава.

ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа, смята Джонсън. Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират.

Това поражда този масивен вакуум на демокрация, допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста в лагера на консерваторите.

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа.

Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме чрез еврото контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

Според най-нови проучвания лагерите „за“ и „против“ Евросъюза остават равностойни 6 седмици преди референдума, но два пъти повече британци вярват повече на Борис Джонсън, отколкото на Дейвид Камерън.

Мирът в Европа може да бъде изложен на опасност, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, предупреди наскоро премиерът Дейвид Камерън.

В миналото се е случвало Обединеното кралство да съжалява, че е „обърнало гръб“ на Европа, заяви премиерът, който говори в Британския музей и насити словото си с исторически примери. Камерън подчерта, че ЕС е помогнал да се помирят държавите и да се поддържа мирът.

„Дали напускането на ЕС е риск, който си струва да се поеме?“ - запита британският министър-председател.

 

Но Борис Джонсън контраатакува с думите, че антидемократичните тенденции в Евросъюза са фактор „на нестабилността и отчуждението“.

 

„По време на преговорите (за предоговаряне на отстъпки с Брюксел) министър-председателят каза, че „не изключва нищо“. Сега той мисли, че напускането на ЕС би довело до война. Какво се е променило?“, запита той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама