Първанов: Основната ни задача е да спечелим президентските избори

11:43, 15 май 16 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основната задача пред АБВ е спечелването на изборите за нов държавен глава наесен. Ние от АБВ сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката на сегашния президент Росен Плевнелиев. Не бива да допускаме един назначен президент да бъде сменен с друг. Виждаме опитите на една външна сила да назначи сегашния президент отново. Може сами да се сетите коя е тази външна сила.

Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов при откриването на втората национална конференция на партията. 

По думите му в политиката и може би не само там, няма място за старо и младо – има място за можещи и неспособни политици. "В АБВ ще дадем всичко от себе си буквално от утре България да може да има нов президент не само в персонален план, но и като политика и поведение", обяви Първанов и допълни, че е нужна нова коалиция, която да го излъчи.

Според него президентът трябва да бъде коректен партньор и да споделя отговорностите в политиката, а не просто да бъде назначен един придатък. 

"Еднополюсният модел в развитието на българската политика и управление не е полезен и определено е вреден. Виждаме вредите от оформянето на един такъв модел и амбицията на ГЕРБ да узурпира на цялата власт до ниво член на СЕМ. Не са готови да я споделят с никого – това вече сме го видели в историята на българския преход", посочи Георги Първанов. 

"Обидно е, ако президентът на републиката се възприеме като изпълнителна чужда воля. Той трябва да е пример за родолюбие най-вече в тази сложна международна обстановка. Той трябва да направи правилен прочит за съвременния български патриотизъм и да възстанови ролята си като президент на всички български граждани, който е ангажиран с проблемите както на тези по света, така и със съдбата на всички останали в България", категоричен е Първанов.

Лидерът на АБВ отново потвърди новината, че партията му се оттегля от властта, като даде висока оценка за кадрите на АБВ във властта. По думите му лимитът на компромисите на партията му е окончателно изчерпан.

„Чашата преля заради липсата на адекватна политика“, посочи Първанов и допълни, че не липсата на диалог с ГЕРБ е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета.

Според Първанов основният критерий към правителството винаги е бил до колко този кабинет е полезен за държавата. „Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал и възможен обрат в политиката на правителството като цяло и като отделни министерства“, обясни лидерът на АБВ.

По думите му в здравеопазването катастрофата се задълбочава, министърът Петър Москов нехае, но сме били разбрали, че разбира от „путиновите модели в политиката“. Енергийната ни дипломация продължавала да губи позиции, като слушаме само празни приказки за диверсификация.

Първанов определи като рискови за страната водените политики в министерствата на отбраната и външните работи. Политиката там била вредна, а в министерство на икономиката не се случвало нищо.

„Хаосът в МВР е мащабен и очевидно министърът не може да го овладее. Мога да продължа още, но и дотук е достатъчно ясно, че с толкова много пробойни няма как правителството да е работещо и силно“, обясни Първанов.

Според него Ивайло Калфин е разчистил „авгиевите обори на пенсионната реформа“ и е бил най-добрият социален министър на прехода. АБВ не напуснали заради сондажите на нефт и газ в Черно море, както управляващите обясниха. Стабилността не означавала спокойствие в коалицията.

„Стабилността е преди всичко сигурност“, смята лидерът на АБВ и допълни, че по-лошо от дестабилизацията била само фалшивото чувство за стабилност, а АБВ трябвало да е алтернатива и да работи заедно със сродни партии.

Президентът посочи, че отдавна се говорило в АБВ за ролята ѝ на социален коректив, която не била достатъчно амбициозна и затова предпочитали еднопартийно управление.

„Доколкото в българската политика няма ясна, силна, убедителна алтернатива, ние трябва да започнем да формираме и отстояваме алтернативни политики. АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия като алтернатива на българското възраждане“, каза той и допълни, че предпочитам еднопартийно управление, защото тогава получаваш възможността да реализираш предизборната платформа, заради която гражданите са те избрали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама