Северна Корея задържа руска яхта и екипажа и

14:07, 15 май 16 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северна Корея задържа за кратко в Японско море руската яхта "Елфин" с петчленен екипаж, предаде АФП, като се позова на руските власти. Севернокорейската брегова охрана откара плавателния съд в пристанището Кимчак в страната.

КНДР увери руските дипломати, че спортната яхта "Елфин" е била задържана по недоразумение, предаде РИА Новости, като цитира генералния консул на Русия в севернокорейския град Чхонджин Юрий Бочкарьов. От думите му става ясно, че корейските власти за задържали яхтата по сигнал на корейски рибари, кото видяли на яхтата надписи на корейски език.

Според Москва яхтата "Елфин", която участвала в ежегодна международна регата, била задържана в международни води, на 80 мили от крайбрежието на КНДР, и отведена на буксир до севернокорейско пристанище на 13 май.

ТАСС потвърди днес, че руската яхта е напуснала севернокорейското пристанище Кимчак и се е отправила за Владивосток. Агенцията допълва, че руски дипломати продължават да настояват за разяснение от КНДР за причините за задържането на яхтата.

Русия има малка сухоземна граница със Северна Корея. Москва поддържа сравнително добри отношения с режима в изолираната комунистическа държава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама