Легенди за градовете обогатяват картата на културно-историческите дестинации в България

15:00, 15 май 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Министерството на туризма работи по проект за представяне на най-важната легенда за всеки български град. Легендите ще бъдат включени в голямата интерактивна карта на осемте културно-исторически дестинации в България. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на летния туристически сезон във Варна.

„Като начало проектът включва 52 легенди. До август трябва да е готова цялостната му концепция, а от началото на следващата година всяка седмица ще се излъчва по една легенда“, обясни министър Ангелкова. Тя призна, че изборът само на една легенда за Варна ще е труден, тъй като градът има много за показване. Затова и фигурира в две от културно-историческите дестинации, формирани от ведомството й - Морските крепости на България и Българските столици на царе и патриарси.

Министерството на туризма от самото си създаване заложи на културно-историческия туризъм, тъй като при него няма сезонност, а и може да осигури допълнителни атракции за очакваните туристи, посочи министър Ангелкова. Как точно става това, показаха организираните съвместно от община Варна и Регионалния исторически музей демонстрации при днешното откриване на посетителския център на Римските терми.

Те бяха изпълнени от единствената у нас група за възстановки от римската история „Първи италийски легион“, а сред руините майстори, облечени в съответствие с епохата, показваха сечене на монети, изковаване на накити, стрелби с лък. „Цялата технология е автентична, няма никаква бутафория и в облеклата и оръжията на „легионерите“, увери директорът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама