Майка на тризнаци мечтае държавата ни да спре да прокужда децата на България

15:52, 15 май 16 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитричка Асенова от село Оброчище е майка на тризнаци на почти двегодишна възраст. Тя и съпругът й Радомир се грижат за тях с много обич и всеотдайност.

Въпреки трудностите, които изпитва всяко семейство у нас, камо ли такова с три деца на една и съща възраст, те не се оплакват. Не недоволстват. Те са благодарни. Благодарни са за щастието да имат своите прекрасни три момчета. Благодарни са на близките, които ги подкрепят и помагат в отглеждането на тризнаците. Благодарни са, че Радомир е търсен в занаята си и може да издържа семейството си.

Сърцето на майката обаче се свива от мисълта, че когато момчетата пораснат ще се наложи да търсят щастието си по чужди държави, защото нашата не се грижи за бъдещето си.

Момчетата са родени на 1 август 2014 година. Това, че са трима не било изненада за семейството. Защото, след като три години правили неуспешни опити да имат бебе, Димитричка и Радомир се решили на ин витро процедура. Осъществили я чрез фондация „Искам бебе”. Когато имплантирали трите ембриона, не се знаело колко ще са бебчетата. Не само и трите оцелели и се родили, но били и с добро тегло – единият тежал 2,350 кг, а другите двама – по 2,150 кг. Родили се в АГ клиника във Варна при д-р Георги Георгиев и неговия екип.

Непосредствено след раждането грижите за децата поела д-р Галя Бодичева. Родителите са й много благодарни, защото, благодарение на нейните грижи и съвети, малчуганите досега не са боледували сериозно. Залагат основно на хомеопатично лечение.

Децата са много добрички и енергични. Вече вървят, а семейството очаква скоро да забърборят. Засега казват думички като „мама”, „тати”, „баба” и „дай”. Според Димитричка обаче тримата – Иван, Георги и Здравко, прекрасно се разбират помежду си и на бебешки език. Докато единият произнася неразбираеми за възрастните думички, другите го слушат в захлас и се смеят. Често тримата се сговарят и за бели. Така единият отвлича вниманието на възрастния, най-често на някоя от бабите, докато друг се промъква и прави симпатична беля – хвърля играчка или пръска с вода, а накрая и тримата се забавляват.

Момчетата се различават не само физически – единият е малко по-мургав, другият – мъничко по-едър, а третият – по-набит, но се отличават и като характер, споделя майката.

Димитричка е много благодарна на бабите, които й помагат в грижите за децата. Оказало се, че в нашата държава многодетната майка няма право на личен асистент, който да й помага в отглеждането на тримата малчугани. Затова на помощ се притекли бабите. Когато те не са на работа или ангажирани с градината на село, са край тризнаците, за което Димитричка им е много благодарна. Но, когато те са заети, тя сама обгрижва трите момчета. Казва, че не е проблем да се справи след като създаде необходимата организация и  децата привикнат към определените ред и правила. Така, например, когато ги храни, тримата седят в своите столчета и ги храни един след друг – лъжичка за единия, после – за другия, след това – за третия, и отново. Споделя, че никой не нервничи. Още от бебета свикнали да изчакват, защото тогава първо нахранвала единия, след това другия, а накрая и третия. Старае се обаче да се съобразява с това кой е по-лаком или по-гладен. Момчетата са свикнали да изчакват и когато ги облича и обува. Вслушвайки се в поведението на децата си младата майка създава най-добрият ред, за да обгрижи трите момчета.

Димитричка е решила, че, когато са у дома, децата могат да са различно облечени, но излизат ли на разходка или по друг повод – винаги са с еднакви дрешки и обувки. Момчетата са радост не само за семейството, но и за цялото село. Винаги хората, които ги срещат, им се радват. Малчуганите също им отговарят със сладки гримаси или друг начин на общуване. Обичат наоколо да има други деца. При контакт с възрастен първо са срамежливи, но опознаят ли го, се отпускат и са готови да общуват.

На въпрос как се справят финансово, Димитричка обяснява, че се справят, благодарение на занаята на Радомир, който ремонтира покриви и е търсен в работата си.

Държавата отпуска еднократна помощ при раждането. По предложение на кмета на селото Данаил Караджов и кметът на Община Балчик Николай Ангелов е отпуснал еднократна помощ от 1000 лева. Дотам помощта приключила. Димитричка получавала през първата година на майчинството по 360 лева месечно, а през втората година – по 340 лева. Детските са по 75 лева на дете, както при близнаци, независимо, че нейните момчета са три. Така на месец тя получава 225 лева детски надбавки, с което успява да плати само памперсите. Не си представя как би гледала три деца с 565 лева, колкото получава от държавата, ако не беше заплатата на Радомир. „Благодарна съм, че таткото работи, защото иначе не виждам как щяхме да се справим”, споделя Димитричка. Тя е категорична, че децата не бива да бъдат лишавани от нищо. Купува им нови качествени дрешки и обувки, много играчки, за да не бъдат момчетата лишени от нищо. В двора са направили детска площадка, където малчуганите да могат да играят.

„Момчетата са нашата гордост. Искам да са живи и здрави, а когато пораснат, да не се налага да напускат Родината си, за да търсят щастието си чужбина”, споделя майката. Тя е притеснена като гледа как се развива държавата ни. Бои се ситуацията да не се влоши толкова, че един ден да се наложи децата или цялото семейство да заминат за чужбина.

„Много наши познати заминаха зад граница и не искат да се върнат в България. Надяваме се, че, докато момчетата станат големи, ситуацията в държавата ни ще се подобри. Бих била щастлива децата ми да не се налага да емигрират, за да живеят добре”, споделя младата майка. Димитричка и съпругът й са родолюбци и не могат да си представят да живеят в чужда страна, освен да отидат на почивка. „Надявам се, че нашите управници ще се стреснат и ще спрат да прокуждат децата ни  в чужбина. Искаме нашите момчета да намерят щастието си тук, в България, където са корените им”, каза още Димитричка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама