История, култура и спорт ще са акцентите на туристическото лято във Варна

16:18, 15 май 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


За първи път от години Варна официално откри туристическото си лято, като съчета спорт, култура и история – лицата на българския туризъм пред света. Затова логично сред гостите й днес бяха министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта и младежта Красен Кралев. Утре пък пристига министърът на културата Вежди Рашидов.

Денят започна с международен маратон, който бе вторият спортен акцент паралелно със Световната купа по спортна гимнастика, на която морската столица е домакин. „Вярвам, че с богатия спортен и с пъстрия културен събитиен календар Варна ще привлича още повече туристи. В продължение на година и половина работихме упорито за обновяване на инфраструктурата и създавахме модерна градска среда, за да могат нашите гости да се чувстват комфортно. Амбицията ни оттук нататък е да надграждаме, да създаваме нови туристически маршрути, да възраждаме културно-историческото богатство на Варна“, заяви кметът Иван Портних при откриването на новия посетителски център в Римските терми.

Той припомни, че през октомври миналата година общината получи от правителството правото да управлява 6 културно-исторически обекта.  През следващите две години ще се влагат пари от общинския бюджет и ще се търсят европейски средства за социализация на Княжеския манастир в Караач теке, на района около Аладжа манастир, на Варненския некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. Предвиждат се и още инвестиции за Римските терми, в които досега са вложени близо 300 000 лв.

За пълната реставрация на обекта, който е четвърти по големина в Европа, ще са нужни около 2 млн. лв., посочи директорът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов. Термите ще посрещат туристи през лятото с ново, удължено работно време – до 22 ч. Предвижда се те да бъдат ефектно осветени и да бъде изградена лятна сцена за културни прояви. Обектът е част от новоизградения пешеходен ринг, който свързва забележителностите на града. Той преминава по ул. „8 ноември“ край Музея за история на Варна, най-стария параклис в града – „Св. Параскева“, и включва малките Римски терми срещу пристанището, които също са подготвени да посрещат туристи с финансовата подкрепа на община Варна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама