В местността "Йонуз баба текке” край исперихското село Йонково отслужиха курбан за здраве и благоденствие

17:47, 15 май 16 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В местността "Йонуз баба текке” край исперихското село Йонково днес бе отслужен курбан за здраве и благоденствие. Инициативата бе на Сдружение” Движение Независимите” с председател народният представител от Разград Гюнай Хюсмен. Приготвени бяха 10 казана с месо от седем овена, осигурено с дарения от фирми и лица.



Преди да бъде раздаден на близо 1000-та присъстващи жители на селата Йонково, Малко Йонково, Лудогорци, Старо селище и Бърдоква, до светилището „Юнуз баба” бе изчетена молитва от възрастни жени за здраве и благоденствие на хората от региона, за берекет и по-добър живот.

Местността "Йонуз Баба Текке” е свято място за мюсюлманите от Лудогорието. Според преданието преди векове в района живели трима братя Демир, Хасан и Юнуз”, разказа Мехмед Азиз. Демир и Хасан отишли на нивата да садят дини, когато се върнали Юнуз ги попитал защо не са донесли дини.

„Толкова ли си глупав (абдал)  та ние сега ги посяхме, как да има узрели дини“, му отговорили двамата братя. Тримата обаче отишли на нивата и видели, че дините наистина са узрели.  Така глупавият брат се превърнал в пророк и селото дълги години е носило неговото име - Юнуз Абдал. Азиз посочи, че тюрбето и чешмата в района са възстановени по инициатива на Сюлейман Азиз и Хасан Чалъшкан.

По думите на 76-годишния бивш учител, сега ходжа, Мехмед Осман това обаче е само легенда. Преди години тази местност е била гробище на селото, което е съществувало тогава. Той обясни, че „тюрбе” означава старо, изоставено гробище.  Бившият учител разказа още, че думата „абдал“ идва от арабската дума „хабибаллах“ – учен човек. Това по думите на Мехмед Осман навежда на мисълта, че на това място е погребан учен човек.



Присъстващите бяха поздравени от депутата и основен спонсор на инициативата Гюнай Хюсмен. Сред гостите на събитието бяха още народните представители Михаил Тодоров от ГЕРБ – Разград и Айдоан Али от Шуменския избирателен район, зам.-кметът на Исперих Айджан Бейтула, общинският съветник от Разград Фатме Селим и др.  

Гюнай Хюсмен заяви, че каузата на народните представители е да служат на хората и това го правят с цялото си сърце. Той уточни, че идеята на днешния събор- курбан е да се мополят за доброто на хората от района и да се почете паметта на всички жертви на тоталитарния режим.

„Обикновеният човек е моята кауза и смятам, че трябва да бъдем по-инициативни и по-сплотени, за да изплатим дълга си към хората”, отбеляза Хюсмен. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че управляващите са обърнали поглед към проблемите на хората от смесените райони като Разградския, като посочи за пример отпуснатите 1,5 милиона лева за основен ремонт на улици  в селата Йонково, Лудогорци и Свещари.

„Гюнай Хюсмен намери подкрепата на ГЕРБ и видя, че когато имаш подкрепа, която работи за обединението, тогава можеш да си полезен”, каза пред присъстващите народният представител Михаил Тодоров. Той припомни, че Хюсмен е успял да лобира за три села, които ще получат пари за асфалтиране на улици. Това по думите му е плод на една борба, която не би се случила, ако човек тръгне да се бори сам, защото според него е много е трудно сам да успееш да издействаш нещо на софийското поле.

От своя страна депутатът Айдоан Али предаде поздравите на Лютви Местан. „Когато целта е добрата посока се намира кой да помогне, когато това събитие е за доброто на хората винаги ще има и такива политици, които ще подпомагат”, каза той.

Основният организатор на събитието Гюнай Хюсмен обеща, че догодина с помощта на кмета на общината Бейсим Руфад и кмета на село Йонково събитието ще стане по-мащабно. Депутатът пое и ангажимент на пътя до свещеното място да бъде положен чакъл, да се направи площада до чешмата и навес за готвачите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама