ГЕРБ решава във вторник дали да сезира Конституционния съд

18:00, 15 май 16 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във вторник ГЕРБ ще излезе с позиция за евентуално сезиране на Конституционния съд относно въпросите на референдума на Слави Трифонов. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Бургас, предаде репортер на Бургас Topnovini.bg. Темата за сезирането на Конституционния съд е била дискутирана на последните консултации с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, отбеляза той.

„Оставихме отворена възможността. Имах възможност да се чуя и с Валери Симеонов, който каза, че може да подкрепи евентуално такава инициатива. Във вторник ще имаме окончателна позиция за ветото на президента, евентуални бъдещи законодателни промени в Изборния кодекс, за да успокоим българите, които живеят в чужбина и може би позиция за евентуално сезиране на Конституционния съд от парламентаристите”, каза Цветанов.

ГЕРБ се старае да не обръща сериозно внимание на интригите и да не се отклонява от пътя, който е начертала в управленската си програма, заяви той от Велико Търново. Цветанов допълни, че излизането на АБВ от управлението е свързано с предстоящите президентски избори. Според него това е знак за обща кандидатура за президент на АБВ, БСП и други леви формации.

По неговите думи партията е концентрирана предимно върху работата си по секторните политики, които се нуждаят от законодателни промени и реформи, каквито са антикорупционния закон и съдебната реформа.

„Като най-голямата парламентарна група се стараем максимално да осъществяваме комуникация с всички политически формации. Ние сме направили извода си, че конфронтацията, провокацията не водят до нищо добро. Когато има изменения, които трябва да се направят в секторните политики започваме интензивни консултации с всичките парламентарни групи”, каза Цветанов.

Той коментира и евентуалната кандидатура на вицепремиера Томислав Дончев за социален министър. Цветанов обясни, че Дончев е бил само вариант за номинация.

„Имаше спекулации, че едва ли не аз съм предприел някакво действие, което не е било със съгласието на премиера”, каза той. Вицепремиерът не е обсъждан и за кандидат-президент, допълни председателят на ГЕРБ.

Относно кандидатурите на ГЕРБ за президент Цветанов отбеляза, че е взъможно да бъдат номинирани хора, които са извън политическия сектор.

Ние търсим президентска двойка, която да покрие очакванията на хората и да бъде абсолютно силна в политиките си, насочени към всички български граждани”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама