Правителството сменя 16 посланици, 4 от новите са от екипа на Плевнелиев

18:11, 15 май 16 / Политика 25 1106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шеснайсет посланици ще бъдат сменени. Това става ясно от решения на кабинета с които се предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за отзоваване сегашните титуляри и за назначаване на новите. Решенията за рокадите са взети от правителството в събота и не бяха оповестени. Мандатът на повечето от дипломатите изтича тази година, а на някои от тях е многократно удължаван.

Четирима от новите посланици са от екипа на президента Росен Плевнелиев. Директорът на дирекция „Протокол“ Иван Кондов ще заживее за следващите 4 години в Мадрид, където ще смени Костадин Коджабашев. Кондов е с сериозна биография в дипломацията от 1995 г.

Секретарят по социални политики, младежта и спорта на президента Деяна Костадинова ще представлява България в ООН в Женева на мястото на Иван Пиперков. Костадинова беше вицепремиер и социален министър в служебното правителство на Марин Райков.

Секретарят на президента по култура, образование и национална идентичност Мартин Иванов, който също беше служебен министър но в кабинета на Георги Близнашки, отива в Естония вместо Любомир Тодоров. От същия служебен кабинет е и друга президентска съветничка - Йорданка Чобанова. Тя ще замени кабинета си на „Дондуков“ 2 с посолството ни в Словакия, на мястото на Маргарита Ганева.

Пламен Бончев в Грузия ще бъде сменен с Десислава Иванова-Козлева, която е била в политическия кабинет на вицепремиера Меглена Плугчиева през 2009 г. Козлева е с опит в системата на МвнР. В същия кабинет беше и пиарката на Плевнелиев – Мария Иванова.

Посланичката в ЮАР Катя Делева ще бъде сменен от досегашния шеф на инспектората на Външно Красимир Стефанов. На стола на Бисерка Бенишева в Унгария ще седне Уляна Богданска, а в Мексико Христо Гуджев ще бъде заменен от Валентин Модев

Посланикът в Аржентина Максим Гайтанджиев ще бъде сменен от Андрей Техов, който беше постоянен представител на България при Съвета на Европа в Страсбург.

Бившият посланик в Йемен – Борис Борисов ще смени Александър Олшевски в Кувейт.

Тодор Чуров, който беше представител в НАТО и два пъти зам-министър на вътрешните работи ще представлява България в Румъния, на мястото на Александър Филипов.

Борислав Костов, който беше посланик в Индия до преди 2 години, ще замести Георги Василев в Япония.

С няколко души от своя екип ще се раздели и външният министър Даниел Митов. Заместникът му Румен Александров ще освободи поста си за да замести генерал Никола Колев в Холандия, а постоянният секретар на министерството Василий Такев ще замени Тодор Стоянов в Португалия. Бившият говорител на МвнР от времето на Надежда Михайлова – Радко Влайков ще се премести в резиденцията на Ангел Димитров в Сърбия. Той се завърна в дипломацията в началото на годината, когато беше назначен за специален координатор за публична дипломация

Бившата заместник-министърка на отбраната в предишния кабинет на ГЕРБ Августина Цветкова, която е нстоящ съветник на Даниел Митов ще ни представлява в Босна и Херцеговина на мястото на Ангел Ангелов.

Документите на още няколко президентски съветници се подготвят за посланици, според източници на София Topnovini.bg

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама