Не търсете конспиративни теории в призива за президент, съветва Кънев

18:55, 15 май 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не трябва да се търсят конспиративни теории в призива десните партии да подкрепят за нов мандат президента Росен Плевнелиев като независим кандидат. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на бТВ и посочи, че в това предложение „няма втори план“.

„Не става дума за номинация, няма как една партия да номинира действащия президент" , каза той. Кънев е категоричен, че това е инициатива, а не е оферта между партия и държавен глава.

"Това е начало на разговор, който се потиска вече много месеци между партиите в център и в дясно”, допълни лидерът на ДСБ.

Кънев описа Плевнелиев като ключов гарант на геополитическата ни ориентация. Според него настоящият държавен глава е от малкото хора, с които западните лидери говорят с радост и приемат безрезеврно.

Плевнелиев е „единственият високопоставен овластен държавник, който безусловно защитава независимостта на съдебната система както от политически, така и от мафиотски натиск”, каза още Кънев.

„Ако не иска, той няма да се кандидатира, но всички ние, които знаем тези факти и оценяваме неговия мандат като успешен, нямаме право да си мълчим, да си правим деликатни партийни сметки и по този начин да отказваме подкрепа на тази политика и даваме сили на антиевропейската политика, на лявото, проруското и на популизма”, допълни той.

ДСБ предложи само преди дни настоящият президент Росен Плевнелиев да бъде издигнат като кандидат държавен глава на предстоящия вот тази есен. В отговор на номинацията президентът Плевнелиев заяви, че по Конституция държавният глава е независим и равно отдалечен от всички политически сили. Той ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат или не след 30 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама