До 390 лева ще плащат абитуриентите при нарушение на пътя

00:02, 16 май 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
390 лева е максималната глоба, която може да плати абитуриент, който е хванат да нарушава правилата на пътя. В сумата не влиза превишаването на скоростта или карането без книжка, пише бТВ.

Всички мобилни камери ще бъдат включени за тържествата по случай абитуриентските балове, предупреждават от „Пътна полиция“.

Ето и какви санкции грозят нарушителите:

От 50 до 150 лева ще е глобата при хвърляне на опасни предмети от колата, като например пълни бутилки. За изхвърляне на боклук или пластмасови чаши нарушителите ще бъдат санкционирани с 30 лева. За свирене с клаксон се плаща по 10 лева, за возене без колан - 50, и за присветване с фарове - от 20 до 50 лева.

Какво съветват полицаите:

От полицията съветват абитуриентите да си намерят шофьор, който да ги превози не само на отиване към бала, но и при прибирането им, за да не бъдат хванати зад волана след употреба на алкохол.

Те припомнят и за рисковете при возенето върху колата, която практика през миналата година е довела не само до голоби, но и до инциденти.

Кога може да се отнеме книжката на шофьора:

Шофьорът може да бъде не само глобен, но да остане и без книжка минимум за месец, ако колите с празнуващи минават на червено и не дават предимство на пешеходна пътека.

Нарушителите на реда ще бъдат уведомявани за глобата, която ще отнесат, във възможно най-кратък срок след установяване на нарушението.

Къде ще бъде полицията:

Полицията ще бди за сигурността и за реда на пътя не само около училищата, но и близо до заведенията, където ще празнуват абитуриентите. По традиция най-много балове ще има в дните между 22 и 26 май.

Колко са глобените на миналогодишните балове:

500 души са глобени през 2015 г. за нарушаване на правилата на пътя. От тях 116 са за превишена скорост, над 140 - за неизползване на колан, 75 - за опасен начин на пътуване, и 8 - за каране без книжка. Санкции е имало и за други нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама