314 социално слаби диабетици от Лудогорието са получили хранителни продукти през 2015 г.

07:02, 16 май 16 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
314 социално слаби диабетици от Лудогорието получиха хранителни продукти през миналата година. Те бяха раздадени в рамките на програмата ''Хранене на социално слаби диабетици '' на Българска асоциация «Диабет», съобщи председателят на Сдружението с нестопанска цел „Диабет - Разград” Цветанка Димитрова. Тя посочи, че всяка година хората, които не са включени в програмата получават витамини и ваксини.

Дейностите, извършени от сдружението през изтеклата 2015 година не са малко, отчете още председателят на сдружението. В началото на годината са сформирани диабетни сдружения в четири от общините на област Разград - Цар Калоян, Завет, Исперих и Самуил. Членовете на Управителния съвет са участвали в проект на Национална пациентска организация „Средата от вън на вътре”. В Разград е организирана среща с управителя  на фирма „Балмед”, която е изнесла лекция на тема „Роля на кръвната захар след  нахранване”.

Димитрова посочи, че през миналата година по инициатива на Сдружението  в областния център е проведена кампания за безплатно измерване на кръвната захар.

Сдружение „Диабет - Разград“ беше и партньор на Националната асоциация на зърнопроизводителите по проект „Хляб на мира“, като в офиса на организацията бяха раздадени 600 броя ръжен хляб на диабетици от региона.

Като успешни Димитрова отчете и проведените от екипа на Сдружението безплатни скрининги в Разград, Острово, Голям Извор, Пороище.

През годината представители на организацията са участвали и в проекта „Библиотеката - обединителен център на НПО сектора и общността в региона на Кърджали, Разград и Враца“. Сред дейностите, които е развивала организацията на диабетиците са също са предоставяне актуална информация за работата на Сдружението, печатни материали, полезна информация, свързана с диабета и др.

Планът за работата на организацията през тази година включва разнообразни дейности, посочи председателят на Сдружението с нестопанска цел „Диабет - Разград”  Цветанка Димитрова. Сред тях са създаване и поддръжка на контакти с други диабетни дружества, контакти със спонсори, организиране честването на бележити дати от българския календар и др.

Сдружение "Диабет - Разград" е създадено в началото на март 2013 година. Основната му цел е проучване на проблемите на хората с диабет и изготвяне на предложения за тяхното решаване. Сред целите на сдружението са още обучение на членовете по проблемите на профилактиката, лечението, храненето, самоконтрола на диабета и всички негови усложнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама