Плевнелиев при папа Франциск по случай 24 май

07:45, 16 май 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев повежда българската делегация, която традиционно ще бъде приета на аудиенция от папа Франциск във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Тази година визитата ще бъде на 16 и 17 май, а делегацията ще се поклони на светите за българите места в Рим, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Тази година визитата е посветена и на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана, както и на 1100-годишнината от успението на свети Климент Охридски, се казва в съобщението.

В рамките на официалното си посещение президентът Росен Плевнелиев ще проведе среща с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", както и пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Държавният глава ще посети църквата "Св. Павел ала Регола", която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положи цветя пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода.

В предвожданата от президента Росен Плевнелиев делегация участват деуптати и ръководители на духовни и културни институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама