Министър и кмет търсят решение за варненската Дупка

07:59, 16 май 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за социализиране на огромния изкоп в центъра на Варна, наричан от години просто Дупката, ще обсъждат днес министърът на културата Вежди Рашидов и кметът Иван Портних. Ямата, изкопана през 80-те години за строителство на Търговски дом, трябва да се превърне в музей на открито, в който да се експонират откритите на място част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период.

Идеята не е нова, но осъществяването й се стопира от собствеността на имота от близо 4000 кв. м, който в по-голямата си част е на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Теренът е в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна“ и строителството там е категорично забранено. Според Националния институт за паметници на културата разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях.

Преди за пореден път да разгледа Дупката и да се срещне с кмета на Варна, министър Рашидов ще посети Театрално-музикалния продуцентски център и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, където предстои реконструкция и модернизация за над 3,6 млн. лв. Парите са по Оперативната програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ и се отпускат безвъзмездно в рамките на процедура „Култура и спорт в училище“ с бенефициент Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама