Дионисий: Притеснявам се дали ще отида в ада, не от решението на Светия Синод

08:05, 16 май 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Аз се притеснявам дали ще бъда в ада. Притеснявам се дали храмът ще е пълнен. Така председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий отговори пред бТВ на въпрос дали се притеснява от предстоящото заседание на Светия Синод, който трябва да вземе решение дали е проведен според правилата празникът на Великден в храм-паметника.

Празничната литургия на Възкресение беше прекъсната от заря и от изпълнение на военен марш. Последваха искания за оставката на Дионисий. Вчера той обясни, че срещу него се води "лъжовна" кампания и обвини колегите си в разкол. 

"Ми то канон няма за заря", оправда се Дионисий. На обвиненията, че е присвоил десетки милиони левове, архимандритът каза, че българската църква трябва да бъде оставена да изпълнява своята дейност, а не да се кара за пари.

"Парите са изключително сериозен проблем за нрава на българина, без значение духовник или не", каза още Дионисий. Той допълни, че в храм-паметника „Св. „Александър Невски”  са били извършвани финансови злоупотреби, но не от храмовата администрация.

"По надлежния ред не се отичат дарения, но не официалните от запечатаните каси, и те са отивали в нечий джоб на физическо лице, но не мога да кажа на кого", коментира Дионисий, като допълни, че "има неща, извършени от хора облечени като мен, с които не мога да се съглася".

Председателят на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски" каза още, че той е най-големият привърженик тъговците да излязат от храма.

Дионисий се противопостави и на инициативата на Реформаторския блок за смяна на името на храма  с това на някой български светец.

Духовникът заключи, че има съдебна скамейка, на която може всеки да даде своите аргументи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама