Дани Каназирева: Абсурдно е да приемем местна наредба за бурките без закон

09:22, 16 май 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Абсурдно е даприемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон." Това е мнениетонапредседателяна ППГОС "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева по повод внесения от Патриотичния фронт проект  на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за осигуряване на обществения ред на територията на община Пловдив.

Съветницитеот "Съюз за Пловдив" няма да подкрепят предложения в този вид проект, който ще се обсъжда на утрешната сесия. Няколко са аргументите на групата.

Забрана за носене на религиозно облекло, което закрива лице, трябва да се въведе на национално ниво със закон, а не с местни наредби в общините. Такъв закон в България все още няма и подобна импровизация би била несериозна. 

Задължително следва да има ясно разписани правила и указания към МВР за изпълнение и контролна този закон, коментира Каназирева. Тя дава за пример Белгия, Италия, Франция и други европейски държави, където забраната за носене на бурки е приета със закон и отделно - с конкретно разписани действия за приложениетому с цел да има реален ефект.

Във Франция, чийто закон от 2010 г. буквално е преписан копи-пейст от Патриотичен фронт, за хора, които принуждават жените да се забулват, се предвижда глоба в размер на 30 000 евро с една година лишаване от свобода. Ако върху малолетни се упражнява натиск даслагат бурки, санкцията е 60 000 евро и две години затвор.

Преди да бъде гласуван законът, във Франция също се водят остри дебати, но основната цел, която се поставя, е как да се постигне максималенрезултат. Три седмици след приемането на закона френското министерство на вътрешните работи подготвя директива как трябва да го прилагат полицейските служби по места. С цел да се избегне дискриминация, са предвидени методи на убеждение на самите жени да не си слагат забулващи облекла. Правителството се задължава да внася на всеки 18 месеца доклад за изпълнение на закона, като по този начин се следи този нормативен акт да не остане мъртвороден, посочва Дани Каназирева. В Италия за нарушителите е придвиден и принудителен труд.

В българскиязаконопроект, както и в предлаганата наредба, не са включени редица важни текстове и е налице противоречиe със Закона за вероизповедания в България.  Приемането на нормативните актове в този вид създава риск те да си останат евтина PR акция, вместо да се постигне желаната цел, предупреждава съветничката. 

Каназирева подчертава, че също държи в България да се спазва общоприетият начин за носене на светско облекло, и цитира решението на Европейскиясъд, според което забулването подкопава идеята за съжителство в демократичното общество. Без ясни правила с конкретни указания само ще се създаде напрежение, но няма даима резултат, счита Дани Каназирева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама