Покана за съвместни проекти с побратимените си градове получи Търговище

09:36, 16 май 16 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Градовете, които носят името Търговище в България и в Румъния да кандидатстват с общ проект по европейската програма „Европа за гражданите“. Предложението дойде по време на посещението на чуждестранните делегации от побратимените на Търговище градове от  Румъния и Украйна. Те бяха официални гости по покана на кмета на общината.

Д-р Димитров заяви искреното си желание да затвърдим сътрудничеството си в сферата на културния и образователния обмен, както и споделянето на добри практики в административното управление с побратимените ни два града. „Надяваме се да намерим допирни точки и по отношение на бизнес партньорства“, подчерта той.

От своя страна Сергей Димитриев, кмет на укреинския Болград, сподели възможността за реализиране на съвместни проекти с европейски партньори. Той, заедно с председателя на Районния съвет Димитрий Димитров, бяха впечатлени  от организацията на Центъра за административно обслужване на Община Търговище.

Договорът за приятелство и сътрудничество с Болград е подписан през юли 2009 г. До момента има две посещения на български делегации в  Украйна, както и дарение на учебници по български език и книги на институции в побратимения  град от библиотеката и Първо основно училище „Христо Ботев”.

По време на визитата, съветникът по международните връзки Гавриел Паунеску от Търговище, Румъния,  съобщи на кмета д-р Димитров, че имат  много побратимени градове, но контактите с нашия град са установени преди всички останали. Те датират  още от  1982 година. Така освен общия произход на имената, общата принадлежност към европейското семейство, градовете с имена Търговище имат  много близки, топли отношения от 34 години насам.

Представителите на двете делегации със съжаление констатираха, че все още нямат осъществени трайни икономически отношения с града ни, но това предстои тепърва. Предвиждат се  двустранни бизнес срещи между нас и побратимените ни градове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама