Увеличават капацитета на Домашния социален патронаж в Исперих

10:33, 16 май 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Капацитетът на Домашния социален патронаж в Исперих да бъде увеличен от 170 на 500 потребители. Предложението е на зам.-кмета на общината Айджан Бейтула и ще бъде обсъдено и гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Към  момента потребители на услугата са 120 лица от  Исперих. През годините патронажът е обслужвал потребители от Исперих и селата Вазово, Голям Поровец, Конево, Лудогорци, Лъвино, Малък Поровец, Райнино, Свещари и Яким Груево, с което е достигнат капацитетът от 170 абонати.

След направено проучване за нуждата от „Домашен социален патронаж” в населените места на община Исперих се установи, че жители на селата също желаят да бъдат ползватели на услугата, заяви Бейтула. Тя отбеляза, че общинска администрация има готовността да включи нови потребители още повече, че разполага с електромобил специализиран за разнос на храни, закупен с финансиране от Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

Бейтула посочи още, че в базата на Домашният социален патронаж за поредна година се предоставя социалната услуга „Обществена трапезария” на 90 лица. През 2015 г. патронажът за първи път е реализирал и дейностите по „Осигуряване на топъл обяд” с финансиране от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, като се очаква проектът да продължи и през 2016 г.

Обезпечаването на нуждата от услугите „Домашен социален патронаж”, „Обществена трапезария” и „Осигуряване на топъл обяд” налага увеличаване капацитета на патронажа в Исперих от 170 на 500 потребители, което е в съответствие с приетата Стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2016-2020 г. и Плана за развитие на социалните услуги за 2017 г., допълни зам.-кметът Айджан Бейтула. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама