Евродепутатът Светослав Малинов: Бежанската вълна спадна драстично

12:14, 16 май 16 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„След споразумението между Европейския съюз и Турция, бежанската вълна по т.нар. Балкански път спадна драстично“, съобщи в Стара Загора евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

По думите му от близо 130 хиляди бежанците за първите три месеца на годината, през април те са намалели на 2700, което се дължи на взетите от Турция мерки. Леко увеличение на мигранти се отчита по пътя през Средиземно море – с около 2 хиляди.

„Ако тази тенденция се запази, преминалите бежанци, в сравнение с миналата година ще бъдат 10 пъти по-малко, което доказва, че споразумението с Турция е работещо", обясни евродепутатът. Той обаче бе категоричен, че Турция няма да бъде третирана по някакъв специален начин. Има правила и изисквания, част от които страната не спазва и либерализация няма да има. Кюрдският проблем, ограничаване на редица свободи, съдебните процеси срещу журналисти, са част от тези изисквания и правила, които страната не спазва.

Според Малинов, европейският парламент вече разбира, че трябва да се създаде обща система за невоенна сигурност и да се сътрудничи активно на Европол. Само пет страни, между които и България, активно сътрудничат на организацията.

Евродепутатът е в Стара Загора, за да представи инициативата „Европейско междучасие" в две от елитните училища в областния град. Целта е запознаване на учениците с работата и проблемите пред Европейския съюз и дискусия за свободите. Инициативата завършва с конкурс и посещение в Брюксел.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама