Президентите на Армения и Азербайджан за първи път заедно от началото на конфликта в Нагорни Карабах

12:47, 16 май 16 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентите на Армения и Азербайджан ще се срещнат за първи път от началото на конфликта в непризнатата република Нагорни Карабах през април. Във Виена, където днес ще бъдат обсъдени варианти за решаване на военните конфликти в размирните точки по света, пристигна и арменският държавен глава Серж Саркисян.

Очаква се с посредничеството на Русия, САЩ и Франция, които са и съпредседатели на Минската група на ОССЕ, която бе създадена преди 20 години, за намирането на трайно мирно решение в Задкавказкия регион и по-специално по въпроса за Нагорни Карабах, двамата държавни глави да обсъдят конфликта в непризнатата република. При ожесточените военни действия, започнали в началото на април, загинаха над 110 души.

Срещата във Виена идва на фона на ежедневните съобщения от Ереван и Баку за нарушения на примирието, обявено през април. Срещата се провежда във важен момент, защото днес комисията по външна политика в арменския парламент решава дали да бъде допуснато за разглеждане предложението Ереван да признае едностранно независимостта на Нагорни Карабах, което според оценките в Баку може да торпилира крехкия мирен процес в Задкавказието и да доведе до ново изостряне на отношенията и до по-сериозно повторение на въоръжения конфликт. 

Събирането на една маса на лидерите на двете съседни държави ще е сложна дипломатическа задача, защото между тях недоверието остава много сериозно.

Москва, Париж и Вашингтон смятат, че срещата във Виена ще спомогне за сваляне на напрежението.

Москва изрази надежда, че тази среща ще спомогне не само за стабилизиране на ситуацията, но и за подновяване на преговорите за статута на Нагорни Карабах – регион, населен главно с арменци и провъзгласил независимост, но все още международно признат като част от Азербайджан. Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза, че страната ѝ работи по намирането на трайно решение на Нагорнокарабхския въпрос и допълни, че разговорите ще се водят с посредничеството на руския външен министър Сергей Лавров, държавния секретар на САЩ Джон Кери и френския им колега Жан-Марк Еро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама