Йеховисти плъзнаха из цял Бургас, имат си график по райони

12:56, 16 май 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове на добре познатата секта „Свидетели на Йехова“ са плъзнали отново из цял Бургас. Те дори си имат график по райони. Това алармираха днес на пресконференция от местното ръководство на ВМРО. Сектантите обикаляли и по домовете на хората, като се опитвали да ги зарибяват с рекламни материали и „сладки приказки“.

„От години ги следим в Бургас. За наше голямо съжаление те търпят развитие и то в доста позитивен за тях смисъл. Членската им маса определено расте. Организацията им е доста добра. Вече не раздават литература само трима или четирима човека. Ние ги нарекохме „обходни двойки“, които обикалят целия град, който е разграфен“, каза общинският председател на ВМРО – Бургас Теодор Бординяшки.

По неговите думи, членовете на сектата обикалят всички комплекси и възлови места в града, където има голям поток от хора. Той посочи, че за последните няколко години тази секта се е развила значително. Преди около десетина години са били не повече от 50-60  човека, от които 7-8 по-активни. Това сега не е така. Те са добре облечени дами и господа, които са доста културни. Раздавайки обаче тази литература, сектантите нарушават общинските разпоредби.

Воеводите представиха и доказателствен материал под формата на снимки и литература, издадени от „Свидетели на Йехова“.

„Нашата цел е да спрем начина, по който предлагат този лъжепродукт, защото това е една търговска организация, чиято цел всеки знае каква е. Ние искаме това нещо да го ограничим максимално. Имат си все пак обредни домове и нека само там да си развиват дейността, а не да ходят по домовете да притесняват хората. Много хора ни потърсиха и се оплакаха, че продължават да им звънят на вратата членове на „Свидетелите на Йехова“, както и да пускат писма в пощенските им кутии с директни обръщения, с призиви да се присъединят към тях“, допълни от своя страна лидерът на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев.

Той показа и преписка от дела, които са водени от тях. Впечатление прави, че повечето са с руски и испански имена. Актовете, които Общината им съставя, падат в съда, независимо дали са направени по Наредбата за обществения ред или по Наредбата за рекламата.

„Те много хитро работят. Лъжат, че нищо не раздават и хората си взимали сами материалите“, добави още Дракалиев.

На самата пресконференция присъстваха двама мъже, живущи в комплекс „Меден рудник“, които разказаха, че сектантите са много активни там. Два-три пъти седмично звънели по домовете на хората, за да им предлагат рекламни материали. Дори са изключително настоятелни да обясняват и разказват разни неща. Мъжете изразиха притеснения, че ако деца отворят вратата на такива личности, малчуганите няма да знаят как да реагират правилно, а това е доста притеснителен факт.

„Истината е, че са обучени добре. Преценят хората и ако някой е по-слаб, с проблеми, веднага го атакуват“, разказа един от потърпевшите мъже.

С цел да се прекрати тази дейност от местната структура на ВМРО смятат да предприемат определени мерки, тъй като тя не само нарушава общинските разпоредби, но и накърнява правата на българските граждани.

„Така или иначе на предстоящата сесия на  Общинския съвет ще се разглежда промяна в Наредбата за обществения ред, свързана с носенето на бурки, приготвихме с колегите допълнителни предложения към тази докладна. Те касаят поредния ни опит да накараме членовете на „Свидетелите на Йехова“ да спазват повече правилата, които Общината е приела“, посочи Георги Дракалиев.

В тази докладна, освен мотивите, се предлага забраняване на извършване на религиозна дейност на обществени места, когато общественият ред може да бъде застрашен, накърняват се моралът и добрите нрави или се създават пречки за свободното ползване на публични пространства от останалите граждани. Санкцията, която се предвижда, е от 500 до 5000 лева. Сегашната е по-малка и касае само физическите лица, но не и съответната организация. Сега се предлага надлежно регистрирани вероизповедания, чиито членове са допуснали нарушения, да  се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 2500 лева, като тя да касае представляващия това вероизповедание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама