270 км измина велопоходът „Под знамето на Ботевата чета“

13:50, 16 май 16 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
270 километра изминаха участниците във велопохода „Под знамето на Ботевата чета“. В четвъртък следобед те тръгнаха от Русенския университет и преминаха през няколко пристанища, от които на кораба „Радецки“ през 1876 година са се качвали участниците в Ботевата чета.

През цялото време те носеха знамената, обявени за победители в конкурса за ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската чета, което през 1876 г. знаме и на Ботевата чета.

След ректората, първата спирка на колоездачите беше паметникът на Баба Тонка на бул. Придунавски. След това деветимата колоездачи се отправиха към пристанищата в Гюргево, Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет. На българска земя походниците развяха знамена в Оряхово, Козлодуй и на кораба „Радецки“.

Следващият етап на инициативата е на 27 май. Тогава представителна група от Русе ще се включи в 70-ия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ и ще носи знамената, победители. След края на похода те ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама