Разбъркани въпроси и без химикалки на матурите

14:12, 16 май 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разбъркани въпроси, влизане в изпитните зали без телефон и химикалка и солидно видеонаблюдение – това са част от мерките, които обяви днес Министерството на образованието срещу преписвачите на матурите. По-рано стана ясно, че в интернет вече се търгуват фалшиви отговори на матурите.

Видеокамери във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури, умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали, предварително уточняване на мястото, на което ще пише всеки зрелостник, са още мерки, които предвижда МОН.

Пред медиите бе демонстриран 6-секторен екран, чрез който в реално време ще може да се вижда и чува какво става във всяка зала, в която се провеждат матури. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспекторати и с министерството.Там, където се види че се случва нещо необичайно, екранът ще се увеличава, за да се види проблемът и при необходимост да се предприемат бързи мерки. В МОН 10 експерти ще бъдат пред екраните и ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.

Освен без мобилни телефони, както беше и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

Нов момент е, че учениците ще имат точно определени места – редица и чин, като на чина ще бъде написано името на зрелостника. При съмнение за нередна ситуация екранът ще се увеличава и така ще може да се установи и името да ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в съответната зала. Имаме готовност, ако има твърде много сигнали за готвени нередности, да приложим и варианта с различна подредба на въпросите за всяка зала, заяви заместник-министър Диян Стаматов, цитирано т пресцентъра на ведомството. Той подчерта, че равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант.

Вариантът за изпита по български език и литература още не е готов, никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове, Стаматов. От думите му се разбра, че все още няма отговор от прокуратурата на писмо на МОН да окажат съдействие срещу евентуални измами на зрелостните изпити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама