Главният архитект на София: Не очаквайте реваншизъм, няма да обръщам къщата с краката нагоре (обновена)

14:38, 16 май 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не смятам, че трябва да обръщам къщата с краката нагоре, трябва да има приемственост. Трябва да променим реноменото на направлението, но не очаквайте от мен реваншизъм. Все пак ще има вътрешен одит на забавените преписки. Това каза новоизбраният главен архитект на София Здравко Здравков при официалното му представяне пред медиите в общината от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той беше попитан дали ще започне проверка на свършеното през 10-годишния мандат на управление на Петър Диков като главен архитект, заради съмнения за нередности, изразени от обществото и бизнеса.

При представянето на арх. Здравков кметът Фандъкова заяви, че конкурсът за главен архитект на София е бил оспорван, но проведен при пълна прозрачност, която не е била поставена под въпрос от никого. Тя отчете и минималната разлика между Здравков и арх. Влади Калинов при резултатите от конкурса, като допълни, че е надява да може да разчита в Калинов и за в бъдеще. Калинов до този момент беше началник на дирекция "Контрол по строителството" в Направление "Архитектура и градоустройство".

"Централна гара вече няма да бъде централна, предвижда се влаковете от Перник и Пловдив да спират на други гари, където също да има транспортен възел, за да се придвижат после пътнциите“, каза Здравков. По думите му това е идея на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която е обсъдена с арх. Петър Диков и аз я споделям, защото е част от развитието на транспорта. Здравков заяви категорично, че няма да работи по повишаване на параметрите на Витошката яка за застрояване.

Здравко Здравков посочи, че ще работи в три направления като главен архитект, а кметът Фандъкова каза, че се надява той да изпълни целята си концепция за развитие на градоустройството, с която е спечелил конкурса. Акцент в работата на Здравков ще бъдат направление „Мобилност“, „Сгради“ и административна реформа за сектора.

Новият главен архитект заяви, че ще работи за качествени трасета на велосипедната мрежа, а не такива „просто отбелязани с боя“. Също така предвижда създаването на система от развити буферни паркинги в периферните зони на столицата. Здравков се обяви за продължаване програмата за енергийна ефективност, както и изрази позиция, че в центъра на София не трябва да има небостъргачи, а те трябва да изместени в крайните части на града.

Започва се и реформа в админситрацията на районните дирекции по архитектура и градоустойство, като ще се създадат единни вътрешни правила за работа и ще се оеднаквят образците, заявленията и формулярите, които се подават в тях. Главният архитект каза още, че ще работи за създаването на електронен портал и изграждането на дигитален архив за одобрените инвестиционни проекти и сертификатите за енергийна ефективност.

Здравков обяви още, че ще се създаде звено за опазване на недвижимото културно имущество. „Целта е с административни мерки да задължим собствениците на сгради паметници на културата да ги поддържат, защото по друг начин не можем“, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама