Ердоган поздравил лично по телефона победителката на „Евровизия“ Джамала

14:52, 16 май 16 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган лично се обадил тази сутрин на победителката на песенния конкурс „Евровизия“ Джамала, за да поздрави за победата, съобщава „Хюриет“, цитирайки близък до държавния глава източник. Ердоган пожелал на 32-годишната певица, която турските медии наричат Джемиле, бъдещи творчески успехи и споделил, че песента го е разчуствала. От своя страна Джамала трогната от обаждането му благодарила за вниманието.

Песента „1944“, разказваща за трагедията на римските татари при изселването им по заповед на Сталин през Втората световна война, е сред най-обсъжданите теми в Европа през последните. Победата на украинската певица фокусира отново вниманието върху отношенията Украйна-Русия.

Тази песен предизвика много дискусии по въпроса дали е редно в песенния конкурс политиката да взема връх над музиката, пише Би Би Си и добавя, че победата на Джамала е посипала със сол ранаъа в руско-украинските отношения, които през последните две години са изключително обтегнати.

Самата Джамала не крие, че песента има огромна емоционална стойност за нея. Нейната прабаба е била сред изселените. Украинският президент Петро Порошенко също е поздравил Джамала с победата. „Истината както винаги побеждава“, написа той в личния си профил в Туитър.

За краткото време след победата си Джамала успя да се забърка и в политически скандал. Двама руски журналисти се свързали с певицата и единият от тях представил по телефона за съветник на Порошенко. Женски глас, за който се твърди, че е на Джамала, признава, че песента е политическа и е за анексирането на Крим от Русия. Правилата на конкурса обаче не допускат вплитането на политика в текстовете. 

На въпрос защо не е кръстила песента "2014" - годината на присъединяването на Крим, украинката казва, че е нямало да я допуснат.

От своя страна, руснаците смятат нейната победа като част от „информационната война“ срещу тях, която има за цел да ги демонизира допълнително в очите на европейците.

Москва се закани, че догодина, когато конкурсът ще е в Украйна, може и да го бойкотират. Вчера говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова написа във Фейсбук: „Мисля, че на следващия конкурс трябва да се пее за Асад (президентът на Сирия)". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама