В Гецово възпроизведоха обичая за плодородие „Пеперуда”

15:41, 16 май 16 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жени от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка” и Клуба на пенсионера „Златна есен” възпроизведоха в центъра на разградското село Гецово обичая за плодородие „Пеперуда”, съобщиха от Народно читалище „Просвета” в Гецово.

Обичаят „Пеперуда” се прави девет дни след Гергьовден, разказват организаторите от читалището в разградското село. Ходи се от къща на къща по махали. Обикновено „пеперудата” е 7-8 годишно момиче, облечено в бяла риза на главата си има шапка от три листа репей, завързан с лико от липа и гердан от бъз. На кръста се прави наниз от бъз, като пола и в ръцете си също държи бъз. Жените пеят специална песен :

Детето играе в такт с песента, като леко прибягва. Домакинята накрая ръси 3 пъти със сито брашно върху главата му и налива с кратунка вода. След това търкулва три пъти ситото и последния път се гледа как ще падне ситото, ако е обърнато нагоре празна ще е годината, ако е надолу ще има плодородие цяла година. Жената дарява с продукти „Пеперудата” като: брашно, масло, зеле, булгур, пипер и др. От всички събрани продукти се правят гозби.

Втората част от обичая се състои в направата на кукла от кал /момче/ наречен Германчо. Човечето се поставя върху тарга и по църковен обичай се прощават с Германчо, оплаква се от оплаквачка. Опелото се извършва от поп или жена, облечена в попски дрехи и се заравя в гроб, ако е дъждовна годината, ако е суша – се хвърля в реката.

Надвечер хората от махалата се събират и се прави помен на Германчо.

Гости на събитието бяха кметът на селото Пламен Пантилеев, Даниела Ганчева- главен уредник в Етнографски музей в Разград, Таня Тодорова от Етнографския музей, председателят на Съюза на пенсионерите в Разград Иванка Добрева, представители на пенсионерския клуб в Осенец и жители на село Гецово, допълват от читалището в Гецово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама