Бургаският съд остави зад решетките двамата румънци, задържани за контрабанда на злато през Лесово

15:49, 16 май 16 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският апелативен съд не уважи искането за изменение на мярката за неотклонение на румънците Джордже-Адриан Маня и Михаи Козма и ги остави в ареста, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На задържаните е повдигнато обвинение затова, че на 6 май тази година, след предварителен сговор, през КГПП Лесово, Обл.Ямбол и без знанието и разрешението на Митница Бургас, са направили опит да пренесат през границата на България от Турция златни накити с общо тегло 818 гр.

Опитът е останал недовършен поради независещи от румънските граждани причини. Те са били с лек автомобил „Кия“.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., „глоба“ от 20 000 лв. 100 000 лв., отнемане в полза на държавата на превозното средство, послужило за пренасянето на стоките, както и конфискация на предмета на контрабандата.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че двамата румънски граждани са извършили престъплението, в което са обвинени. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че съществува възможност двамата обвиняеми да се укрият или да извършат ново престъпление. Той се мотивира с факта, че двамата не са български граждани и нямат постоянен адрес на територията на страната.

Санкцията, предвидена в закона за престъплението, което е тежко, е висока, което също обуславя възможността при определяне на мярка за неотклонение различна от „задържане под стража“ , двамата да направят опит да избегнат правосъдието.

Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и остави румънските граждани в ареста.

Определението на  Апелативен съд –Бургас е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама