Прекратяват дейността на “Общински пазари”-Шумен

16:08, 16 май 16 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за прекратяване на дейността на общинското търговско дружество “Общински пазари” ЕООД и откриване на производство за ликвидацията му е отправил кметът Любомир Христов към Общинския съвет.

Това стана ясно по време на Консултативния съвет днес, а докладната записка ще бъде разгледана на заседанието на местния парламент следващия четвъртък.

Дейността на сегашното дружество ще бъде поета от общинското предприятие “Общински жилища и имоти”, както вече бе решено от Общинския съвет, след като той прие преструктурирането на общинските предприятия миналия месец.

С ликвидирането на “Общински пазари” активите на дружеството също ще се поемат от ОП “Общински жилища и имоти”.

Срокът, в който ще се извърши ликвидацията на “Общински пазари”, е 7 месеца.

Според направения анализ на приходите и разходите на търговското дружество за периода 2009 – 2014 г., който е приложен към докладната записка на кмета, става ясно, че финансовият резултат на дружеството се влошава. Това се дължи най-вече на увеличаване на разходите на дружеството, което е “изпреварващо спрямо динамиката на нарастване на приходите”, е посочено в анализа.

Според справката, която обхваща 5-годишен период, разходите са се увеличили с 33,47%. Разходите за 2015 година са в размер на 315 хил. лв., което представлява увеличение с 113,47% в сравнение с 2011 година.

Според представения счетоводен баланс на дружеството към 31 декември 2015 година текущата печалба е 91 хил. лв, а задълженията са в размер на 284 хил. лв.

В анализа е посочено още, че отчисленият от дружеството дивидент за 2014 година е в размер на 35 482,98 лв. Полагащият се на общината дивидент за 2015 година е 45 хил. лв. като след приспадане на необходимия данък “Общински пазари” ЕООД трябва да внесе в бюджета на общината 43 хил.лв.

“Ако дейността на това дружество се поеме от общинско предприятие, при същите икономически показатели, както през 2015 година, без да се отчитат допълнителни фактори на въздействие и без оптимизиране на структурата и дейността, в общинския бюджет ще постъпят 417 хил. лв, а ще се направят разходи в размер на 316 хил. лв. и данък – 5 хил. лв., т.е. положителният финансов резултат за общината ще бъде в размер на 93 хил. лв”, е посочено още в докладната записка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама