Политическото влияние върху медиите е сериозен проблем, смята посланикът на Холандия

16:33, 16 май 16 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се, че правителството ще бъде стабилно, защото трябва стабилно управление, за да има добро председателство на ЕС. Ако има вътрешно-политически разливи, те ще афектират на председателството, защото така вниманието ти ще бъде насочено към вътрешните проблеми, а не към европейския дневен ред. Трябва да има разбирателство в парламента и в правителството по целите, които искате да постигнете. Това отговори Н. Пр. Посланикът на Холандия Том ван Оорсхот на въпрос от София Topnovini.bg дали България ще се справи с предстоящото й председателство на евросъюза.

На въпрос дали страната ни е закъсняла с подготовката за председателството посланикът каза, че според него не е и че тя е започнала навреме. Той обаче акцентира, че това е огромно предизвикателство за България, защото ще бъде първият път, в който заставаме начело на Съюза.

„Винаги има обаче неочаквани неща, които определят курса на председателството. България е много добра в импровизирането, много по-добра от Холандия. Ние винаги обичаме да планираме всичко предварително и винаги сме изненадани от неочакваните неща. България е много по-добре екипирана да импровизира“, каза Н.Пр. Том ван Оорсхот.

Посланикът на Холандия у нас присъства на конференция органзирана от Център за изследване на демокрацията и МВнР на тема „Медии и политическо влияние”. На въпрос за ролята на медиите по време на председателството и дали българската преса може да отрази адекватно събитията около него той отговори, че едно от най-важните неща е да има обективно отразяване на това, което се случва по време на председателството на България и населението да се информира каква точно е неговата задача.

„В България се вижда доверие в ЕС и една от причините са европейските фондове, които играят много важна роля за икономиката и аз харесвам това, защото се нуждаем от доверие в Съюза, важно е за интеграционния процес и за деморкация“, каза посланикът на Холандия.

„В този смисъл, българското население е заинтересовано от ЕС повече отколкото холандците, но те трябва да разполагат с вярната информация, базирана на факти“, допълни още той и заяви, че е много важно медиите да играят независима роля, но и да бъдат с много ясна политика, а не да кланят ту в едната или другата посока. Той определи критичната преса като изключително важна за хората и политиците, за да разберат по-добре това, което се случва.

По думите му, в днешно време вестниците са изправени пред сериозно предизвикателство. „Те трябва да бъдат обновени, трябва да създават различен продукт, защото са търговски предприятия. Ако не направят това, хората ще спрат да купуват вестници. Това което аз мисля, че е крайно необходимо, да бъде избегнато политическото влияние. И мисля, че това сериозен проблем. Трябва да вярваме в медиите. Аз не мисля, че всички те са лоши, определено не е така“, каза посланикът на Холандия у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама