Този април е бил най-горещият в историята

16:34, 16 май 16 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Април 2016 г. е бил най-топлият април в историята в световен мащаб и седмият пореден месец, в който се чупят глобалните температурни рекорди, показват измерванията на НАСА, цитирани от в. „Гардиън“.

Най-новите данни разбиха предишния рекорд за април с най-голямата разлика, регистрирана някога. Това прави три поредни месеца, в които месечният рекорд е бил счупен с най-голяма разлика в историята, и седем поредни месеца, които са най-малко с 1 градус по Целзий по-високи от периода между 1951 и 1980 г. за този месец.

Оповестените от НАСА данни показват, че глобалната температура на земята и морето е била с 1.11 C по-висока през април от средната температура за месец април през периода 1951 - 1980.

Всички данни досега сочат, че 2016 г. ще бъде най-горещата година в историята. Сегашният прилив от горещ въздух по целия свят се е ускорил от масивния "Ел Ниньо" – освобождаване на топла вода в Тихия океан. В същото време това не е най-големият "Ел Ниньо", отчетен досега, скокът в температурите се случва на фона на интензивно глобалното затопляне, което покачва температури до исторически върхове.

"Интересното е мащабът, с който ние чупим рекорди”, изтъква Анди Питман от университета на Нов Южен Уелс в Австралия. „Очевидно всичко е тръгнало в грешната посока. Климатичните учени предупреждават за това най-малко от 1980-те години. А беше очебийно от първото десетилетие на 21 век. Така че къде е изненадата?, добавя ученият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама