Капралов води по точки в конкурса за омбудсман на Шумен

17:32, 16 май 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Капралов събра 264,75 точки от представянето си пред комисията, която отговаря за избора на обществен посредник на Шумен. В нея влизат 8 общински съветници, 3 представители на неправитлествени организации и 3 представители на общинска администрация.

Другият кандидат за мястото на омбудсман на Шумен – Виолета Василева, събра 186 точки. Така и двамата кандидати за поста ще бъдат предложени за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет. Тогава те ще бъдат изслушани отново, като поста на омбудман ще заеме този, когото подкрепят 2/3 от съветниците. Временната комисия, назначена за да проведе конкурсната процедура, зададе 4 въпроса на кандидатите.

Първите два бяха теоретични – какви са задължения и правомощията на общестения посредник. Другите два бяха свързани с актуални теми за местен референдум, както и за законови промени при избора на омбудсман.

В своето експозе Иван Капралов заяви, че в Шумен общественият посредник се е превърнала в институция.

Омбудсманът бе търсен, но бе сравняван с отдел „Жалби”. Моите усилия бяха в посока да подчератя институционалния характер на обществения посредник, каза Капралов.

Той заяви, че у шуменци няма въпросителни относно независимостта на този пост и те гледат на него като на допълнителна форма на контрол.

Инситуционалния характер помага да се осъществи комуникативната власт на поста, допълни Капралов и заяви, че посредничеството работи в интерес на гражданите.

Той отбеляза, че освен работата с граждани и местна власт, той е насочил усилията си и в неправителствения сектор. Капралов подчерта, че като действащ омбудсман е спомогнал за формирането на обществен форум на неправителствените организации, в който влизат над 30 НПО-та.

Капралов заяви, че се стреми да запази чистотата на институцията и да търси диалог, като ще продължи усилията си в утвърждаване й. Той обяви и подкрепата си за провеждането на различни местни референдуми.



Другият кандидат за обществен посредник Виолета Василева представи три пункта, по които би работила, ако заеме позицията. Тя апелира за образователна програма за млади хора – ученици от 10,11 и 12 клас, която да им представя техните права и задължения. По думите й това би направило младежите по-съпричастни към процесите в обществения и политическия живот.

Василева заяви, че омбудсманът трябва да има и изнесени приемни в останалите населени места от община Шумен, където да се среща с местните жители. Не трябва да се чака те да дойдат с проблемите си, а общественият посредник трябва да иде на място и да се запознае с тях, каза Василева.

Според нея трябва да се разшири и работата с гражданиския сектор с цел взаимопомощ.

Окончателното решение кой ще бъде обществен посредник на Шумен ще се вземе на предстоящата сесия на Общинския съвет на 26 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама