Бивш кмет на Прага: Не бива общините да решават за паметниците на културата

17:35, 16 май 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местното самоуправление може да каже своето мнение, но не може да унищожи паметник на културата и да го събори. Правилният път в днешно време е да се чува мнението на общината за старите сгради, защото все пак тя е отговорна пред гражданите, трябва да имат силен глас, но не и последния глас.

Така коментира в интервю за София Topnovini.bg готвените промени в Закона за културното наследство бившият кмет на Прага Ян Касъл. Той е градоначалник на чешката столица от 1998 г. до 2002 г. Известен е с това, че по време на мандата си прави редица реставрации на стари знакови сгради и места в града.

Касъл е в България по покана на Софийски дискусионен форум, който беше една от организациите обявили се против готвените промени в закона за паметниците на културата. Припомняме, че депутатите предлагат съдбата на старите знакови сгради вече да бъде в ръцете на местните общини.

Друга промяна, която провокира негативни реакции в обществото, е въвеждането на т.нар. „мълчаливо съгласие“ - ако по даден проект няма становище до два месеца след постъпването на документацията, той автоматично да бъде одобрен.

Според Касъл даването на такива правомощия на общините ще засили корупцията. „Много кметства са под натиска на разни местни организации, лобита или влиятелни фамилии. Така се стига и до корупцията. За това трябва да има коректив, който да ги следи. В Чехия е държавен Институтът за паметници на културата и по своя начин това е добре“, смята той.

И въпреки това бившият кмет на Прага е на мнение, че в сърцето на града трябва да има и модерно строителство, а принципът трябва да бъде „новата архитектура да е по-добра от старата“.

Ян Касъл се включи в обществена дискусия организирана от Софийски дискусионен форум на тема „Аз, градът“. В нея се включиха и световноизвестният предприемач Филип Бей и грузинският археолог Малхаз Датукишвили. Десетки архитекти, граждани, общински съветници, представители на института за културно наследство и Министерство на културата се включиха в разгорещен дебат за част от проблемите на столицата.

Обсъден беше проблемът с недоброто стопанисване на десетките термални извори на територията на града, както и запустелите сградите на обществените бани. Основен акцент се оказа и липсата на положителни примери в София за успешна консервация и реставрация на археологически обекти. Рушенето на стари знакови сгради в центъра на столицата и бездействието на държавата също бяха сред горещите теми по време на дискусията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама