Министерският съвет ще решава как да възмезди Гергов за Дупката

17:39, 16 май 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Гергов е готов да се раздели със собствеността си върху терена в центъра на Варна, където повече от 30 години зее огромният изкоп, известен като Дупката. Министерският съвет ще трябва да реши как да бъде компенсиран бизнесменът, който по документи е инвестирал 12 млн. евро в имота. Предложението за това ще бъде направено в обща докладна до премиера от Министерството на културата и община Варна.

Това стана ясно след среща на министъра на културата Вежди Рашидов, кмета Иван Портних и пловдивчанина Георги Гергов. На нея и трите страни демонстрираха желание за бързо решаване на проблема, за да може Дупката, където строителството е забранено заради уникални археологически находки от две епохи на древния Одесос, да се превърне в музей на открито и да се социализира. Ямата е изкопана през 80-те години на миналия век за Търговски дом, а в момента дъното й е платен паркинг.

„На тази маса преди 7 години пак говорихме за Дупката. Надявам се този път разговорът ни да не е пиар акция, защото тази сага ми тегне на врата, аз плащам кредити“, каза Гергов.  От 12-те млн. евро, за които има документи, 5 млн. са от банков заем, с който той е платил на Петя Славова за 42% от капитала на дружеството.

Бизнесменът допълни, че може да направи компромиси, за да бъде заличена язвата от центъра на Варна, но не е склонен да подари собствеността си. „Ясно е, че долу има разкопки и не може да се строи. Получавам си овъзмездяването и си заминавам“, обеща Гергов.

„Сумата не е чак толкова голяма, че да ни стресира. Ще мислим как да му  върнем парите или да го компенсираме с държавни имоти. Нашата работа е да събудим Министерския съвет. Ако може държавата да купи имота, ще го направи – то е за общината“, заяви министър Рашидов. По думите му обектът, който ще се изгради на това място, може да е подобен на софийското ларго, което за пореден път министърът обяви за най-голямата си гордост.

За реализиране на проекта ще се търсят пари по европейски програми. Според министъра нямало да са нужни повече от 10 млн. лв. Изграждането може да започне в началото на следващата година и ще отнеме около 10 месеца.

„По света Сульо и Пульо с три камъка си правят пари, бизнес и туризъм. Ние лежим върху древна култура и се офлянкваме. Разправяме се с какви ли не простотии, но не си решаваме проблемите с години наред", коментира още културният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама