“Оттука започва България” сред фаворитите на журито на театралния фестивал в Шумен

17:49, 16 май 16 / Култура 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът “Оттука започва България” на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” е сред фаворитите на журито на тазгодишното юбилейно издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” в Шумен. Това сподели на заключителна пресконференция днес председателят на журито проф. д-р Камелия Николова, но подчерта, че до края на конкурсната програма има още две представления и е възможно да настъпят промени в селекцията на журито. Сигурна обаче е наградата за трупата на театър “Кокет” от Букурещ, Румъния, която печели отличието за чужд спектакъл.

Проф. Камелия Николова изказа суперлативи за организацията на фестивала в Шумен и го определи като най-устойчивият театрален форум в страната. “Афишът на фестивала показва състоянието на театъра в България. Имаше няколко много силни спектакъла, но имаше и постановки, които можеха да са по-добри”, коментира приключващия форум Николова и добави, че в днешното трудно време Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” е пример как се поддържа родната култура. Театроведката подчерта, че тази година пиесите в категорията “Прочит на маса” не могат да се нарекат добри, но не са и слаби и определи пиесата “Кота 506” на Ясен Василев като интересен и стилен текст.

Режисьорът Стайко Мурджев – член на журито, похвали шуменската публика за добрия вкус. Той също коментира, че е очаквал по-високо ниво на селектираните спектакли. Мурджев подчерта, че липсва контакт между режисьорите и драматурзите.

Мнението за липса на добра драматургия в последните години подкрепи и актьора Йосиф Сърчаджиев също член на журито. “Няма добра драматургия в последните години. За жалост публиката продължава да харесва и търси най-просташкото”, категорично заяви Сърчаджиев, но не скри, че надеждата му е в талантливите хора от младото поколение.

Обявявянето на победителите в тазгодишното юбилейно издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" ще бъде тази вечер след финала на посления спектакъл "Солунските съзаклятници".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама