Международната хуманитарна система за бежанци се проваля, предупреди Анджелина Джоли

17:55, 16 май 16 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната хуманитарна система за подпомагане на бежанците се проваля, предупреди актрисата Анджелина Джоли, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

„Броят на конфликтите и мащабът на преселенията нараснаха толкова много, че системата за опазване и връщане вече не работи“, каза холивудската актриса пред британската обществена медия Би Би Си.

Според Анджелина Джоли над 60 милиона души по целия свят, или един на всеки 122-ма, са напуснали домовете си. Което е рекорд през последните 70 години. „Това ни казва нещо дълбоко тревожно за мира и сигурността по света. Сега един човек напуска дома си средно за 20 години", заяви звездата.

„С това състояние на съвременния свят, има ли някаква изненада, че някои от тези отчаяни хора, които губят всички възможности и които не виждат никаква надежда за завръщането си у дома, ще направят всичко по силите си да се доберат до Европа, дори и при опасност от смърт?”, коментира още тя.

Холивудската звезда изрази недоволството и относно въвеждането на граничен контрол на някои от страните в ЕС. Тя предупреди, че на фона на „страха от неконтролираната миграция” страните се „състезават да бъдат най-твърдите, с надеждата да се защитават на всяка цена или да отправят предизвикателство към своите съседи, въпреки международните си отговорности”.

„Ако къщата на съседа гори, ти не си в безопасност, ако заключиш вратите си. Силата се крие в това да не се страхуваш”, посочи тя и добави, че изолационизмът не е отговорът.

Преди това шефът на Комисариата Филипо Гранди каза, че миграционната криза вече е глобален въпрос. Той предупреди, че само връщането им няма да доведе до нищо. Според Гранди решение може да се намери след „много дълга и тежка дискусия”, но не може просто държавите да затварят границите си и да гонят хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама