Бъдещи медици протестираха в Пловдив заради орязани стипендии

19:09, 16 май 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двайсетина студенти от Медицинския университет в Пловдив излязоха днес в късния следобед на протест пред Регионалния инспекторат по образование. Така те подкрепиха колеги от София и Стара Загора, които надигат глас срещу орязването на европейските стипендии и определянето на специалности като неприоритетни.

"Списъкът с "приоритетни" специалности излиза в края на март тази година и така ние разбрахме, че нямаме права да кандидатстваме. Тези 120 лева са абсолютно необходими за един студент по медицина, тъй като само учебниците за един семестър са около 600 лв., а тези които имат право на тази стипендия са с отличен успех, за който е необходимо голямо количество труд и усилия", коментира зам.-председателят на "Асоциалция на студентите по медицина - Пловдив" Венелина Дудулова.

Бъдещите медици заявиха, че не са против това други студенти да имат възможност да получават стипендията, но искат равен шанс.

"Най-голямата обида е , че ни обявяват за неприоритетни за държавата и се прави разделение и това не е начинът да стимулират младите хора да учат растениевъдство или други специалности. Така само гонят студентите по медицина и право, ние заминаваме в чужбина точно заради това, че не получаваме подкрепата, която заслужаваме", категорична бе  Александра Станилова.

Студентите облякоха бели мантии и стояха близо час изразявайки чрез мирен протест надеждата, че ще бъде намерено решение на възникналия проблем, въпреки че така подписаната програма, която ги лишава от стипендии, е за периода 2014-2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама