Ветото на президента ще бъде отхвърлено, прогнозира Антоний Гълъбов

20:01, 16 май 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващото мнозинство ще се опита да постигне съгласие от гледна точка на това да не приемат ветото на президента за Изборния кодекс, но да внесат промени в закона, така че да излязат от тази ситуация. Това коментира за София Topnovini.bg политологът доц. Антоний Гълъбов за предстоящата утре среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които трябва да излязат с единна позиция за наложеното президентско вето върху поправките в Изборния кодекс. Гласуването на ветото ще се случи тази сряда, като освен това, ще бъде избран и новият социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин.

Според Гълъбов всяко друго решение по някакъв начин би могло да доведе до задълбочаване на напрежението между ГЕРБ и Патриотичния фронт. „Част от Реформаторския блок подкрепя ветото на президента. Ясно е, че в сряда в пленарна зала ще може да се оцени в каква степен постигнатото утре съгласие ще бъде достатъчно устойчиво, за да не създаде усещането за разколебаване на управляващото мнозинство. Не очаквам да се стигне до рязка конфронтация“, увери Гълъбов.

Борисов няма да се кандидатира за президент, ГЕРБ ще търси личност с по-широк профил

„Не смятам, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Засега сме във фаза, в която опозиционните политически партии се опитват да създадат впечатлението, че ГЕРБ бави номинацията си, но всъщност именно опозицията го прави, тъй като разчита да постигне някакво съгласие около единни кандидатури“, обясни политологът и подчерта, това създава напрежението в говоренето за предстоящите президентски избори, а не липсата на кандидатура от страна на ГЕРБ.

Според него кандидатурата най-вероятно тя ще бъде с по-широк от партийния профил, което означава, че ГЕРБ няма да вървят към чисто партийна кандидатура, а към такава, която е в състояние да мобилизира по-широка подкрепа. Гълъбов е на мнение, че това ще са хора със собствен авторитет и име в обществото.

Лансирането на Плевнелиев от ДСБ за независим кандидат-президент по-скоро създаде напрежение

„Разбирането, което се опитват да обяснят от ДСБ е свързано с това, че около подобна непартийна кандидатура с профила на Плевнелиев би могло да бъде постигнато по-широко съгласие в дясноцентристката част на политическия спектър. Обяснението, което дадоха от ДСБ обаче, не беше достатъчно задълбочено и ясно. По-скоро създаде напрежение, отколкото да маркира перспектива за развитие“, коментира политологът.

Очевидно е, че въпросите за референдума на Слави Трифонов са формулирани набързо и общо

За референдума на Слави Трифонов, който мина в пленарна зала, Гълъбов посочи, че засега изглеждало, че президентът е готов да се обърне към КС и очаква инициатива от страна на депутатите към КС по повод Изборния кодекс, а не толкова на референдума.

„Той беше приет без редакции, което изглежда странно на фона на факта, че въпрос със същото съдържание беше поставен. Друг въпрос със сходно съдържание беше отхвърлен от парламента – става дума за мажоритарния избор. Очевидно е, че тези въпроси са формулирани доста набързо и общо. Има и въпроси, които не попадат в темата – прекият избор на началниците на окръжните полицейски управления“, каза още Антоний Гълъбов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама