МОН към студентите: На ваша страна сме, ще намерим решение

20:38, 16 май 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов излезе при протестиращите  пред министерството студенти. Той обещал, че възможно най-бързо ще бъде намерено решение на проблема със стипендиите за успех за медици, фармацевти, стоматолози и юристи по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Ще бъде създадена тристранна работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии с цел тяхното оптимизиране за всички професионални направления. В нея ще влязат членове на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите. Те заедно ще изработят промените в бюджетите на висшите училища, които да бъдат представени и защитени пред Министерството на финансите.

„Ние сме на ваша страна, имаме разбиране на проблемите и ще намерим решение“, успокои Димов и допълни, че оперативната програма е направена от предишния екип на Министерството, като още през 2014 г. е заложено отпадането на стипендиите с европейски средства за бъдещите медици, фармацевти, стоматолози и юристи.  Държавата не била оставила без финансиране обучението на студентите по тези специалности и ще продължи да ги подпомага.

По-рано днес МОН не склони на промени за евростипендиите, но за сметка на това ще има работна група, която да мисли за по-високи стипендииза успех след среща с представители на протестиращите. Просветният министър Меглена Кунева разговаря с председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев,  председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и председателят на студентския съвет на Софийския университет Васил Силяновски. 

Министър Кунева обяви по време на срещата, че е фалшива информацията за оттеглянето на държавата от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отивали за издръжката на тази специалност. Данните на министерството показват, че държавата дава около 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология – 8100 лв, фармация – 7400 лв. За сравнение за бъдещите юристи излиза около 1200 лв., на инженери от 1500 до 2000 лв., доста по-ниска е издръжката за икономисти, административно управление и туризъм – около 700 лв. на студент. Общият бюджет за 2016 г. само за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология възлиза на близо 60 млн. лв. Докато за икономисти, административно управление и туризъм е два пъти по-малко – около 33 млн. лв.

Протести освен в София, имаше и в Пловдив и Стара Загора. Двайсетина студенти от Медицинския университет в Пловдив излязоха днес в късния следобед на протест пред Регионалния инспекторат по образование. Бъдещите медици заявиха, че не са против това други студенти да имат възможност да получават стипендията, но искат равен шанс.

В Стара Загора студенти по медицина от Тракийския университет протестираха. В 17.00 часа те излязоха на мирно шествие пред Областна администрация срещу новия проект "Студентски стипендии - фаза I", според който стипендии за успех ще получават само студенти в специалности от т. нар. приоритетни професионални направления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама