Спортните клубове в Шумен отказват да плащат наем за залите

07:13, 18 май 16 / Спорт 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на спортните клубове в Шумен излязоха със становище относно изготвяната от Общината наредба за реда и условията на ползване на залите.

В наредбата е заложено клубовете да плащат наем, за да провеждат тренировки и състезания в спортните съоръжения, собственост на Общината.

Точно срещу това предложение се обединиха клубовете и категорично се обявиха против него. Досега те тренираха и ползваха залите безвъзмездно. 

21 клуба са се подписали под становището. Сред тях са и такива, които имат договорни отношения с общината и ползват част от спортните съоръжения  като плащат наем, но се присъединяват към колегите си и настояват за безвъзмездно ползване на залите.

В становището си, което е изпратено и до администрацията, клубовете заявяват, че приветстват идеята да се въведе ред при ползването на спортните съоръжения.

Според тях обаче въвеждането на наем за залите ще доведе до затрудняване на дейността на клубовете и някои от тях ще престанат да съществуват.

“Ние, представителите на спортните клубове, считаме, че спортната база, собственост на Община Шумен следва да продължи да се ползва от спортните клубове безвъзмездно, както и досега. Нашето становище е, че спортните клубове не притежават необходимия икономически ресурс за да заплащат суми за ползването на тази база. Въвеждането на такива плащания ще принуди клубовете да започнат да събират допълнителни парични средства от трениращите, които в преобладаващата си част са деца и учащи. Това ще отблъсне и откаже от спорта по-голямата част от лицата, които спортуват към настоящия момент и ще има траен негативен ефект за развитието на спорта и за здравето на децата . Нашето становище е, че такси за ползване следва да се въведат само за ползването на спортни съоръжения за мероприятия с платен вход”, се казва в становището на клубовете.

“Възможността за безвъзмездно ползване на общинска спортна база е въведена в проекта за изменение на Закона за спорта, публикуван на страницата на Министерството на младежта и спорта, което ясно показва тенденциите в тази област”, припомнят клубовете и от това става ясно, че топката е в Общината, която трябва да вземе решение по въпроса на местно ниво.

Новата проектонаредба на общината, която регламентира реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения – собственост на Община Шумен, е изработена от 5-членна група и взаимствана от община Бургас.

Проектонаредбата, която все още не е публикувана на сайта на Община Шумен, бе дискутирана преди месец на първото заседание на Консултативния обществен съвет по въпросите на спорта.

Още тогава клубовете изразиха мнението си, че въвеждане на наеми ще накара повечето от тях да спрат да развиват дейност.

За тях другото стряскащо в проектонаредбата е, че в нея не е заложен механизъм по който ще се изчисляват наемите. Така изобщо не става ясно, ако се стигне до плащане на наеми, каква сума ще заплаща всеки отделен клуб и как тя ще бъде определена.

Положението досега

До този момент клубовете в Шумен освен, че не плащат за зали, не плащат и за      консумативи. Всички разходи по ток, вода и други се поемаха от Общината.

В Шумен четири са клубовете, които имат договори за наемане на спортен обект с общината. Те ползват съответните зали и терени и заплащат наеми за това, плащат си и тока и водата.

На този етап други клубове не са проявявали интерес за взимане под наем на спортно съоръжение, а и Общината не е обявявала намерение да отдава под наем.

Разходите за консумативи, които плаща Общината за спортните зали са високи, но според клубовете това е заради

Състоянието на залите

И двете зали в Шумен, както и стадионите, имат нужда от качествен ремонт. През годините по тях са правени козметични промени, което не промени състоянието им.

Всеки един от треньорите в клубовете не веднъж и два пъти е ставал майстор, не на спорта, а на ръчния труд и саморъчно е оправял я прозорец, я дъска на игрище и какво ли още не, за да протече по-нормално тренировката или състезанието.

Зрителите препълнили зала “Младост” на един от мачовете на баскетболния мъжки тим на Шумен със сигурност няма да забравят как с въжета се качваха кофи до тавана и след това се смъкваха пълни с дъждовна вода, а домакините трепереха срещата да не бъде прекратена и да бъдат наказани заради лоши условия.

По-старата зала “Плиска” отдавна има нужда от подмяна на прозорци, дъски по игрищата и какво ли още не. В спорния комплекс, в който спортуват и външни групи, почти всичко се чупи.

Ремонтирани в залата са единствено тоалетните.

Осветлените и в двете зали е изключително старо, а повечето крушки изгарят ден, два след като са сменени.

Трагично е и състоянието на вътрешните помещения на стадион “П. Волов”.

Ясно е обаче, че Общината на този етап няма откъде да вземе средства за ремонт на тези съоръжения, които ще са необходими на спортуващите въпреки строежа на новата многофункционална зала.

“За”  и “против” проектонаредбата

“Трябва да има споделена отговорност. Клубовете трябва да имат ангажимент към обектите, които ползват, да се чувстват отговорни към базата. Средствата от плащане на услугата, която ползвате ще отива за текущата поддръжка”, опита да аргументира предложението пред представителите на клубовете по време на заседанието на Консултативния съвет по спорта през април заместник кметът Найден Косев.

След заседанието бе решено предложената от администрацията проектонаредба за реда и условията на ползване на спортните съоръжения, засега да остане да се доработва.

Ще се събрат предложения, а и проектът трябва да се подложи на обществено обсъждане и едва след това да бъде предложен за гласуване от Общинския съвет.

Дали Общината и клубовете ще могат да намерят пресечна точка по спорния текст в наредбата, който предвижда плащане на наеми, предстои да се разбере.

На този етап гледните им точки са коренно противоположни.

И двете страни изразиха готовност за диалог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама