991 зрелостници от Разградско се явяват на изпит по български език и литература

07:17, 18 май 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес ще се проведат едновременно държавния зрелостен изпит по български език и литература и същия изпит от националното външно оценяване за седми клас. Броят на зрелостниците от област Разград, подали заявления за явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература е 991, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Атанас Дончев.

Заявления за втората задължителна матура върху предмет по избор са подали 998 абитуриента. Най-много ученици са предпочели да се явят на изпита по биология и здравно образование - 525. География и икономика са избрали 203, а философия 47 ученика. Математиката е предпочетена едва от 20 ученика, физиката от 34 абитуриенти, история са избрали 18 ученика, а химия - шест. За матурата по английски език документи са подали 140 зрелостници, желаещите да се явят на матура по немски език са двама, а по руски - трима.

Изпитът по български език и литература в Разград ще е в три училища, вторият – в пет. В останалите лудогорски общини и двата изпита ще са в едно училище в съответния общински център.

Едва двама са дванадесетокласниците, пожелали трети държавен зрелостен изпит, като и двамата са избрали той да е по английски език.

Вторият изпит по предмет по желание е на 20 май, като и двата дни са неучебни за средните училища. На същата дата се провежда и изпита по математика за седмите класове.

Седмокласниците от област Разград, които се очаква да се явят на националното външно оценяване са 1074. Учениците, които издържат успешно и двата модула по НВО, ще могат да кандидатстват за прием в 20 професионални и профилирани паралелки в гимназиите в областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама