Близки на жертвите от 11 септември ще могат да съдят Саудитска Арабия

07:21, 18 май 16 / Свят 25 821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският Сенат прие закон, с който дава право на семействата на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 година да могат да съдят правителството на Саудитска Арабия, предава Би Би Си.

Новата наредба дава право на близките на жертвите да съдят правителството на кралството в съдилища в САЩ за евентуална роля на представители на правителството в Рияд в тези атентати.

След гласуването си законът отива в Камарата на представителите. Вносителите му, сенаторите Чък Шумър от демократите и Джон Корбин от републиканците, са уверени, че ше набере и там нужните гласове.

Администрацията на президента Барак Обама заплаши да наложи вето над закона и заяви, че той може да създаде правни рискове на живеещи в чужбина американци.

Мнозина сенатори демократи обаче подкрепиха текста въпреки позицията на Белия дом.

Рияд отрича да има нещо общо с терористичните удари и заплаши през април, че ще разпродаде активите си в САЩ, които са на стойност 750 млрд. за да не допусне блокирането им в случай на евентуално съдебно решение по искове на американски граждани към Рияд, съобщи Си Ен Ен.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест изрази безпокойство по този повод. Той заяви, че САЩ призовават Саудитска Арабия да не подкопава световната финансова система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама