Варненското пристанище празнува 110-ата годишнина

07:32, 18 май 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов мобилен 144-тонен кран ще бъде тържествено именуван и въведен в експлоатация на пристанищния терминал Варна-запад днес. Церемонията, на която ще присъства транспортният министър Ивайло Московски, е част от поредицата събития, с които се отбелязва 110-годишнината на съвременното варненско пристанище.

Варненският бряг е посрещал кораби много преди VІ в. пр.н.е., когато гръцки колонисти от йонийския град Милет основават тук Одесос и го превръщат в един от основните търговски центрове в Черно море, сочи историята. Съвременното пристанище на града обаче е проектирано след освобождението от османско робство и е официално открито на 18 май 1906 г. в присъствието на княз Фердинанд І, министри и представители на чужди легации.

Най-важните моменти от новата история на пристанището са показани в изложба, експонирана на терминала Варна-изток, в близост до морска гара Варна. Там тази вечер от 18 ч. започва празничният концерт, който ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД подарява на работниците и служителите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама