На изпита седмокласниците пишат само със синя химикалка

08:02, 18 май 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се провежда изпитът по български език за учениците, завършили VII клас. Началото е 10.00 часа. Продължителността на задължителния модул е 60 (шестдесет) минути, а на втория допълнителен модул е 90 (деветдесет) минути.

1309 седмокласници от област Добрич ще се явят  на национално външно оценяване по български език и литература в 61 училища, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Трима от тях са със специални образователни потребности.

От МОН припомнят, че преди започване на изпита учениците трябва да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния изпит, да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа. Те трябва да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника.  На изпита седмокласниците ползват син цвят химикалка.

По време на изпита учениците пишат с химикалка със син цвят, не ползват коректори, калкулатори, справочници, не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа. Не може да напускат изпитната зала по-рано от 30 (тридесет) минути след началния час на всеки от модулите или след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул.

Учениците изслушват един път текста за преразказ по български език и литература, получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връщат на квесторите; тези 15 минути се включват в общото време – 90 минути, за работа по втория модул.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама