Връчват националната награда "Дамян Дамянов" на поета Мартин Спасов

08:56, 18 май 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поетът Мартин Спасов е носител тази година на националната награда за поезия на името на "Дамян Дамянов".

Връчването на наградите от конкурса ще бъде тази вечер от 18.00 ч. в залата на НТС.

Гражданите и гостите на града са поканени да се включат в проявите от програмата на Шестия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. От 17.00 ч. ще бъдат положени цветя на плочата на Дамян Дамянов на пл. „Васил Левски”.

Поетът Мартин Спасов е отличен за книгата си "Костилка от спомени" от комисия за определяне носителя на наградата за 2016 година. Председател на комисията е Надежда Захариева – поетеса, съпруга на поета Дамян Дамянов, а членове - Валентина Радинска – поетеса, носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г.; д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен,  Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Желяз Кондев – писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен.

След запознаване с предложените стихосбирки на участниците в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”, комисията определи носител на награда "Дамян Дамянов" да бъде Мартин Сласов за книгата "Костилка от спомени". Награда за дебют отива при Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност".

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет” – Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим”, 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев”, 2015 г. „Костилки от спомени” е втората му стихосбирка.

Антонина Димитрова е родена в Пазарджик и е учител по професия. Пише стихове на български и руски език. Превежда на български стихове на съвременни руски поети. Член е на Съюза на Независимите писатели в България.

На 19 май 2016 г. /четвъртък/ от 10.00 ч. в Хаджиданчовите къщи ще се проведе среща-разговор с председателя на журито поетесата Надежда Захариева и тазгодишните лауреати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама