Над 1 200 зрелостници от Шуменско на матура по БЕЛ

09:07, 18 май 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1 200 зрелостници днес държат матура по български език и литература в Шуменска област. Изпитът се провежда в 16 от общо 28-те училища в региона, съобщиха от Просветния инспекторат.

Темата е формулирана върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Дванадесетокласниците отговарят на 40 тестови въпроса и създават аргументиран текст по зададената тема.

Мерките против преписване тази година са по-строги. За първи път квесторите в залите изискват от учениците да оставят на видно място отпред всички излишни връхни дрехи, чанти, лични вещи, мобилни устройства и електронни часовници.

Освен това зрелостниците пишат с черни химикали, раздадени преди началото на изпита. Осигурява ги просветното министерство. За Шуменска област са изпратени 1 390 химикалки, казаха от инспектората.

Днес се провежда и националното външно оценяване по БЕЛ след 7 клас. 1 419 деца от Шуменска област държат изпита, с който се кандидатства и за прием в гимназиите.

До втория държавен зрелостен изпит са допуснати 1 244- ма, само четирима зрелостници ще се явят на трети ДЗИ, който ще се проведе от 27 до 31 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама