Под мотото „Римска нощ в музея” ще премине нощта на музеите в Исперих

09:47, 18 май 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година Европейската нощ на музеите в Исперих ще премине под мотото „Римска нощ в музея”. Началото е в 18.00 ч., съобщи уредникът в музея Веселина Белева.

В музейната експозиция в центъра на града ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Русе „Сексагинта Приста”.

Гостите ще имат възможността да участват в римски развлекателни игри, да се забавляват в кът „Археолози” и да пийнат по глътка легионерско вино. Междувременно могат да наблюдават представянето на ІІ-ра Луценска кохорта на ХІ-ти Клавдиев легион, както и демонстрации на гладиаторски битки.

Специална лектория с презентация в Музейната експозиция ще запознае посетителите с живота и организацията на римския легион. Най-любознателните ще опитат не само късмета, но и познанията си в играта „Загадките на музея”.

В Етнографската къща акцентът е върху възстановката „Лазаруване”. Организаторите от Историческия музей са предвидили и Караоке под надслова „От едно гърло три гласа”. В него са включени народни песни от всички етнографски области на България. А най-смелите певци ще научат любопитни факти за известни песни.

И в Етнографската къща, и в Музейната експозиция специални фотокътове очакват посетителите.

В Регионалния исторически музей в Разград провеждане на „Нощи в музеите” не се предвижда, съобщиха от културната институция.

По случай Международния ден на музеите, Регионалният исторически музей в Разград обявява "Ден на отворените врати" днес за всички свои обекти, разположени в очертанията на АР "Абритус", както и в квартал "Варош" в Разград. Провеждане на "Нощи в музеите" през месец май не се предвижда, информират от музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама