БСП и АБВ се хванаха за гушите, Зорница Русинова е новият социален министър

10:54, 18 май 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие оставката на досегашния вицепремиер и министър по социалната политика и труда Ивайло Калфин. На негово място депутатите гласуваха назначението на досегашния му заместник Зорница Русинова.

Оставката на Калфин бе приета с гласовете на 207 народни представители, от които 135 „за“, 68 „против“ и 8 „въздържали се“. По групи решението бе подкрепено от ГЕРБ, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП, ДПС и „Атака“.

До промяната в кабинета на Бойко Борисов се стигна, след като АБВ внезапно сне подкрепата си към правителството и изтегли своя вицепремиер. Оставката му бе приета е от премиера, след което последваха политически совалки в парламента. Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че се консултира с мнозинството за назначаването на вицепремиера Томислав Дончев на овакантения пост. Ден по-късно Борисов обяви, че номинацията ще е Зорница Русинова.

Самият Дончев представи Русинова пред Народното събрание. Той сподели за нея, че в годините се е утвърдила като безспорен експерт и ръководител, признат от нашите партньори в чужбина.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова първа взе думата при дебата. Тя обяви, че левицата няма да подкрепи промените в кабинета по 4 причини. Първата, защото социалистите били опозиция и има разделителна линия между управляващи и опозиция. „Ще оставя време на колегите, които за една нощ се превърнаха в опозиция, да си направят изводите и да си извадят мотивите“, обърна се тя към АБВ.

„Втората причина е, че това нищо няма да промени в политиката в социалната сфера на правителството на Бойко Борисов. Нито един кабинет не си е позволявал да замрази 14 социални плащания“, недоволства Корнелия Нинова.

Според нея това е и най-антиреформаторското правителство. „Четвъртата причина да не гласуваме за тази промяна е, че просто няма да има промяна. Едничкото добро в социалната сфера бе вдигането на минимална заплата, но и нея замразихте за още 3 години. Това означава бедност и тя няма да бъде променена, от който и да е министър.

Промяна няма да има и затова ние не сме само против назначението, а и срещу цялото правителство“, обяви Нинова.

Съпартиецът ѝ Георги Гьоков каза, че не го изненадва напускането на Калфин от мъглявата и безпринципна коалиция . Според него икономиката е в криза, но се завладява до приближените на властта.

Марияна Тодорова от АБВ отговори, че в думите ѝ няма да открият и грам популизъм, а само факти. Според нея Калфин е осъществил пенсионната реформа в пълен консенсус със синдикати и работодатели. Нанесъл е поправки в законодателството, като е уредил редът за еднодневните трудови договори.  Променил е законите за социално подпомагане, заетостта, трудовата миграция и този за равнопоставеносттта между мъжете и жените.

„Колеги, дерзайте. Летвата е вдигната много високо“, обърна се към БСП тя.

Бившият социален министър Хасан Адемов от ДПС обяви, че няма и не изпитва никаква вътрешна потребност да влизам в полемиката, в която се вкараха АБВ и БСП.

„Това е поредната трета промяна в персоналния състав на кабинета „Борисов 2“. Това е и структурна промяна в Министерски съвет, тъй като Калфин е бе и вицепремиер, отговарящ за демографската криза“, подчерта депутатът.

Според него тази оставка била малко по-различна, защото идва след изтеглянето на подкрепата на АБВ към управляващите. „Вече имаме две партии, които напуснаха коалицията, като първи бяха ДСБ“, пресметна Хасан Адемов и допълни, че е много важно как ще гласуват те в зала.

„Правителството е силно зависимост от желанията и капризите на своите партньор. Вместо да генерира стабилност се случва точно обратното“, убеден е Адемов. 

Драгомир Стойнев от БПС посочи, че сме станали свидетели на комична ситуация, в която Цветан Цветанов прави обиколки в парламента да търси подкрепа за Томислав Дончев. 

„Вие Калфин го превръщате в култ. Вие сте опозиция, която подкрепя правителството. Разбира се, ДСБ даде тласък за подобно поведение, но вие го следвате. Това се нарича липса на политическа идентичност“, обяви социалистът.

Кирил Цочев от АБВ се обърна към лявото пространство на залата. „Ако вие се упражнявате на АБВ, ще си счупите зъбите. Ние не сме политическа сила, която се занимава с политически интриги, което правите вие“, каза той. Стойнев му отговори, че трябва да приемат истината, каквато е – че на АБВ им е трудно да не бъдат част от това правителство. 

Независимият депутат Георги Кадиев сподели, че е стигнал до следния извод: „Не правим вот на доверие или недоверие към Русинова, а към правителството. Това правителство е тръгнало по наклонената плоскост. След малко ще гласуваме Изборния кодекс и там ще стигнем до познатото „или ще е на нашето, или напускаме“. Безсмислено е запъване да останете на власт, за да не се повтори 2013 г.“, каза Кадиев и предложи да се свикат нови предсрочни парламентарни избори, защото в момента нямаме стабилна конструкция на управление.

Ивайло Калфин обяви от трибуната, че малко са се чули „думичките доходи, труд и права на работещите“. За своето управление той каза, че през 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите и спада безработицата.

„По безработицата сме втори в ЕС след Кипър. Очевидно всички ние заедно с вашата подкрепа сме постигнали резултати. Можем да си кажем това, което сме направили за държавата си. Ние направихме много важни промени в законодателството, но социалната политика не е политика, която трябва да замества труда“, каза социалният министър.

Той се обърна към БСП, че са имали много пъти възможността да се докажат в социалната сфера, но са ги пропуснали.

„Сигурно много ще липсвам на някои хора, но моля ви гласувайте моята оставката, която съм подал“, завърши Калфин.

Кандидат-социалният министър Росица Русинова каза, че за нея социалната политика има три основни принципа – диалог, активност и съпричастност. „Това са трите принципа, които в предстоящия си мандат ще следвам“, обяви тя.

Според нея ключовата дума за пазара на труда е активност и трябва да се говори за социалното включване на 3 млн. трудещи се българи. 

„Социалната политика е политика от хора за хора. Важни са нуждите на човека и индивидуалността му”, обясни Русинова и допълни, че това може да стане на ниво диалог с местните власти и с гражданското общество. 

„Не на последно място съпричастност. Ориентиране на социалните плащания, на схемите на социалната заетост. Благодаря на вицепремиера Ивайло Калфин за реформите, които стартирахме”, каза още тя.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама