Осветлението на три бургаски комплекса става LED с 6,2 млн. лв.

11:34, 18 май 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас е в процес на разработване на проектно предложение за изграждане на енергоспестяващо улично осветление на комплексите „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“. Общата инвестиционна стойност на проекта е 6 262 174.80 лв.

За целта зам.-кметът по строителството Чанка Коралска е внесла докладна записка в Общинския съвет, който да даде съгласие за участие за изграждане на енергоспестяващото осветление с проектно предложение за частично финансиране по „Националния доверителен екофонд“ и осигуряване на съфинансиране на проекта от страна на Общината.

85 % от общата сума за проекта, или малко над 5,3 млн. лв., са искана безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционната програма за климата (ИПК). Останалите 15 %, или 939 326.22 лв., са собствено финансиране на кандидата.

Крайният срок за подаване на проектните предложения изтича през първата седмица на месец юни. Предвид голямата обществена значимост на предложенията и с оглед на краткия срок е необходимо да бъде допуснато предварително изпълнение на решението от Общинския съвет, пише Чанка Коралска.

В мотивите си за искането зам.-кметът посочва, че настоящото осветление в „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“ не осигурява изискваните санитарно-хигиенни норми за осветеност. За последно системата е реконструирана през 2005 г. Сега са необходими сравнително големи инвестиции за подобряване инфраструктурата на уличното осветление, като се монтират нови стълбове, кабелни линии и осветителни тела. В момента не е осигурен минимален комфорт на придвижване на пешеходците през тъмната част на денонощието, а по главните артерии, осигуряващи транспортния трафик, осветеността не е достатъчна. Необходима е подмяна с нови икономични тела, замяна на натриевите лампи 150, 100 и 70W с нови LED базирани улични осветителни тела с висок коефициент на полезно действие и дълговечност.

Докладната записка на Чанка Коралска ще бъде разгледана от Общинския съвет на заседанието му в края на този месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама